9.11.2008

Pinaattijuustopiiras (spanakopita)


Mieheni teki tällaista aivan suussasulavan herkullista spanakopitaa ja kysyin luvan laittaa sen reseptin blogiin. Resepti on kirjattu blogiin hänen avustuksellaan (vain insinööri pystyi toistamaan kaulitsemisohjeet). Alkuperäisessä kreikkalaisessa spanakopitassa käytetään filotaikinaa ja fetajuustoa, tässä versiossa kokojyväjauhoja (kokeilisin myös ruista!) ja raejuustoa (myös ricottajuusto käy).

Spanakopita-piiras (kolmelle)

Täyte

Tuoretta pinaattia (vaikea sanoa määrää, ehkä noin 100 g)
1/4 tl suolaa
3,5 dl raejuustoa
1-2 kananmunaa riippuen koosta

Taikina

Vajaa 3 dl kokojyvävehnäjauhoja (hienoksijauhettua) tai ruisjauhoja
1/2 tl suolaa
Reilu 1 dl lämmintä vettä

Vajaa desi voisulaa

Mieheni teki piiraan valurautapannuun, mutta voit käyttää myös pannupitsavuokaa tai piirasvuokaa (jonka läpimitta n. 23 cm / 9 tuumaa). Tarvitset myös piirakkapulikan tai kaulimen.

Pese ja kuivaa pinaatti ja hienonna se. Lisää suola ja purista ja rypistele pinaattia. Sekoita kulhossa pinaatti, raejuusto ja munat.

Siivilöi kokojyväjauhosta kovat jyvänosat pois. Sekoita jauhot, suola ja vesi ja alusta kevyesti pehmeäksi taikinaksi.

Jaa taikina kahdeksi palloksi. Tee toisesta hieman toista isompi. Litistä isompi pallo ja kaulitse siitä ympyrän muotoinen levy (läpimitta n. 20 senttiä).Rullaa taikina kokonaan kaulimen ympärille ja lisää tarvittaessa jauhoa tarttumisen estämiseksi. Pyörittele kaulinta edestakaisin painaen taikinaa ensin keskeltä ja kohti reunaa. Kun pääset reunaan asti, avaa taikina ja kierrä levyä myötäpäivään 1/8 kierrosta. Toista taikinan pyöritysoperaatio. Jatka taikinan pyörittämistä kunnes taikina on 7-8 senttiä vuokaa suurempi ja paperinohut.


Kuva: The New Laurel´s Kitchen

Voitele pannu, laita uuni lämpenemään 200 asteeseen.

Pyöritä taikina kaulimen ympärille ja rullaa varovasti auki vuoan päälle. Kaulitse ja rullaa toinen taikinapallo ohueksi.Täytä pinaatti-juusto täytteellä. Siirrä toinen taikina kanneksi jälleen rullaamalla se kaulimen ympärille. Voitele vastakkaiset taikinan puolet ja käännä taikinan reunat vuoan sisälle. Rypyt kuuluvat asiaan. Kaada loput voisulasta taikinan päälle.

Paista uunin alaosassa noin 45 minuuttia. Peitä pyyhkeellä ja anna seistä kymmenisen minuuttia ennen tarjoilua. Leikkaa viipaleiksi ja tarjoile salaatin kera.

3 kommenttia:

Meri, Helsinki kirjoitti...

Mieletön raejuusto-spanakopitan ohje! Olen tehnyt joskus, mutta ilman raejuustoa ja filoon, muistaakseni. Tosin tuo paistos toimisi varmaan ilman pohjaakin, näin vähänhiilarikeittiön näkökulmasta ajatellen. :-) Vaikka eihän kunnon piirasta mikään paistos korvaa, mutta samoja makuelämyksiä.

Sirpa Kaajakari kirjoitti...

Niin, ilman pohjaa siitä tulisi melkein kuin munakas! Kokojyväjauhoilla ja raejuustolla tänä taita olla perinteistä kevyempi, vaikka hiilareita tosiaan on. Tosin on siinä aika reippaasti voita! Voisula kuoressa tuo mieleen karjalanpiirakat, siitä tuli mieleen että se olisi rukiisena varmasti herkkua.

Ilona kirjoitti...

Pakko kokeilla ihan jo tuon kaulitsemistekniikan takia!