23.11.2008

Paistetut vihreät tomaatit


Paistetut vihreät tomaatit -elokuvan tutuksi tekemä ruokalaji on Yhdysvaltojen eteläosien perinteistä ruokaa. Sitä voi valmistaa monella tapaa. Pääosassa ovat kuitenkin loppusyksystä saatavilla olevat vihreät tomaatit, jotka eivät ehtineet kypsyä ennen kylmän kelin saapumista. Täällä Louisianassa on nyt alkanut viiletä ja vihreät tomaatit ovat ilmestyneet kauppoihin. Viileä keli ei täällä tarkoita sitä, että koko päivän hytistään. Yöllä mittari voi käväistä talvikuukausina pakkasen puolella (juuri sen verran, että herkemmät viljelykset paleltuvat), mutta päivällä lämpötila voi joinakin päivinä nousta niin, että takin joutuu heittämään pois.

Kaikkia kolmea alla olevaa reseptiä varten viipaloi muutama vihreä tomaatti vajaan sentin viipaleiksi. Jos et onnistu saamaan käsiisi vihreitä tomaatteja, voit kokeilla myös kypsillä (tai niin raaoilla kuin löydät). Vihreät tomaatit ovat kuitenkin ehdottomia siksi, että ne ovat kirpeitä, ja kirpeä kuuma sisus yhdistettynä rapeaan kuoreen on tosi hyvää. Tarjoile paistetut vihreät tomaatit aina heti, kuumina! Ne maistuvat minun mielestäni parhaille sormin napsittuna.

Paistetut vihreät tomaatit 1

suolaa
pippuria
karkeita maissijauhoja
öljyä

Laita öljy lämpenemään valurautapannuun (muutkin pannut käyvät, mutta valurautapannussa valmistuvat ehdottomasti parhaat). Ripottele tomaattiviipaleille suolaa ja pippuria. Laita kippoon karkeita maissijauhoja (tai korppujauhoja, jos sinulla ei ole maissijauhoja) ja dippaa tomaatit siihen molemmin puolin. Paista keskilämmöllä vaaleanruskeiksi.

Paistetut vihreät tomaatit 2

suolaa
pippuria
vehnäjauhoja
muna
karkeita maissijauhoja (tai korppujauhoja)
öljyä

Tee kuten versiossa 1, mutta leivitä niin, että dippaa tomaatit ensin vehnäjauhoon, sitten munaan (jonka rakenne rikottu) ja viimeiseksi maissijauhoihin. Paista öljyssä, kuten edellä.

Paistetut vihreät tomaatit 3

Itse suosin tätä viimeistä versiota. Resepti on Southern Living -lehdestä.

1 muna, rakenne rikottu
1,5 dl piimää (alkuperäisessä versiossa lukee "buttermilk", luulen että piimä on melko lailla samaa tavaraa, ainakin se maistuu melko lailla samalta)
1,5 dl vehnäjauhoja, jaettuna eri kippoihin
1,5 dl karkeita maissijauhoja (tai korppujauhoja)
1 tl suolaa
1/2 tl pippuria
3 vihreää tomaattia, viipaloituna vajaan sentin viipaleiksi
öljyä
suolaa maun mukaan

Yhdistä muna ja piimä kulhossa, laita syrjään. Yhdistä puolet vehnäjauhoista, maissijauho, suola ja pippuri toisessa kulhossa ja laita syrjään. Laita kolmanteen kulhoon loput vehnäjauhot.

Jauhota tomaattiviipaleet ensin pelkässä jauhossa, dippaa sitten munaseokseen ja leivitä lopuksi maissijauhoissa.

Laita (valurauta)pannuun noin sentin verran öljyä, kuumenna. Paista tomaatteja (varo ettei öljy ole liian kuumaa) kaksi minuuttia kummaltakin puolelta tai kunnes ne ovat kullanruskeita. Valuta ritilällä tai talouspaperin päällä. Ripottele päälle hiukan suolaa.

2 kommenttia:

Iskä kirjoitti...

Piti käydä tsekkaamassa resepti. Oman blogini lukijat kertoivat elokuvasta, kun esittelin vihreiden tomaattien säilöntäreseptin. Vieläpä nuo ehtii kokeilemaan paistettunakin.

Sirpa Kaajakari kirjoitti...

Täytyy käse ydö tsekkaamassa se säilöntäresepti myös!Katsoin niitä kerran kaupassa. Kerro sitten miten paistettuina onnistuivat!