19.11.2008

Kurpitsaa hardcore eli kurpitsa aasta ööhön


Halloweenina amerikkalaiset koristelevat pihansa ja kotinsa kurpitsoilla ja kurpitsoista kaiverretuilla lyhdyillä. Monet heittävät koristekurpitsat kiitospäivän saapuessa pois ja harva käyttää kaivertamansa kurpitsan sisuksen. Minua rassaa tämä haaskuu ja aloin tutkia, mitä kaikkea kurpitsasta voi tehdä. Ostin pienehkön luomukurpitsan (halkaisija noin 25 senttiä), jota pidimme portaalla koristeena muutaman päivän. Oli kuitenkin niin lämmintä, että otin sen varmuudeksi sisään, ettei se pilaantuisi.

Vaihe 1: Inspiraation etsiminen ja suunnitelman teko

Vaikkei kurpitsamme valtava ollutkaan, siitä riittäisi useampaankin reseptiin. Päätin, että käytämme koko päivän kurpitsan muodomuutokseen ja luvassa oli siis oikea hardcore-kokkauspäivä.

Mitä kaikkea kurpitsasta voisi tehdä? Nettitutkimusteni jälkeen suunnitelmani alkoi hahmottua ja tänä aamuna ryhdyimme kaksivuotiaan poikani kanssa toimeen. Katsoimme inspiraatioksi Muumien Jättikurpitsa-jakson kurpitsan paahtuessa uunissa.

Vaihe 2: Kurpitsan paahtaminen

Pesin kurpitsan ja sivelin sen oliiviöljyllä. Laitoin kurpitsan kokonaisena uuniin suoraan ritilälle ja sen alle uunipellin mahdollisia valuvia nesteitä varten. Onneksi amerikkalaiset uunit ovat isoja! Kurpitsan voi myös tarvittaessa puolittaa ja laittaa uuniin vuoassa leikkuupinta alaspäin (lisää silloin pohjalle myös hiukan vettä). Voit myös kypsentää puolikkaat tai lohkot mikrossa. Katso netistä lisää ohjeita. Paahdoin kokonaista kurpitsaa 200 asteessa noin puolitoista tuntia (ohjeissa sanottiin 60-90 minuuttia) kunnes veitsi upposi siihen kuin sulaan voihin. Nostin kurpitsan jäähtymään ritilöineen hellalle.

Vaihe 3: Kurpitsan käsittely

Kurpitsan jäähdyttyä leikkasin sen veitsellä kahtia. Otin talteen siemenet. Ne ovat TÄYNNÄ ravintoaineita ja sitä paitsi herkullisia paahdettuna ja olisi melkein rikollista heittää ne pois. Ne kannattaa tässä vaiheessa huuhtoa ja poistaa kurpitsan liha ja rihmat niiden ympäriltä. Laita kuivumaan astiaan, leivinpaperille tai käsipyyhkeelle (talouspaperiin ne tarttuvat kuulemma kiinni).

Kaavin kurpitsan kypsän lihan talteen jäätelökauhalla. Soseuta monitoimikoneessa tai kulhossa sauvasekoittimella. Kyseltyäni toisessa blogissani (Living Naturally in Louisiana) kurpitsareseptejä, sain vinkin pakastaa kurpitsasosetta pienissä erissä keittoihin, leipiin ja muihin ruokiin lisäämistä varten. Tein näin.

Vaihe 4: Mausteiset kurpitsasämpylät syntyvät

Olisin halunnut tehdä tyypillistä amerikkalaista kurpitsaleipää, mutta useimmat reseptit olivat leivinjauheella kohotettavia vuokaleipiä ja halusin, että poikani voisi osallistua leipomiseen. Päätin siksi tehdä sämpylöitä. Otin vaikutteita kurpitsaleivän ja suomalaisten kurpitsasämpylöiden ohjeista ja syntyi resepti "Mausteiset kurpitsasämpylät".

4 dl kurpitsasosetta
2 dl porkkanaraastetta
8 dl kädenlämpöistä vettä
50 g hiivaa tai 2 ps kuivahiivaa
3 tl merisuolaa
2 rkl hunajaa
noin 2 l jauhoja (josta minun taikinassani oli n. 1/4 grahamjauhoja, 1/4 kokojyvävehnäjauhoja ja 1/2 valkaisemattomia vehnäjauhoja)
1/4-1/2 tl maustepippuria
1/4-1/2 tl inkivääriä
1/4-1/2 tl kanelia
1/4-1/2 tl jauhettua neilikkaa
1 dl pähkinöitä (laioin puolet pekaaneja ja puolet saksanpähkinöitä)
(harmittelin jälkikäteen, etten keksinyt laittaa rusinoita, ne olisivat sopineet hyvin)

Säädä uuni 250 asteeseen. Mittaa kulhoon kurpitsa ja porkkana ja vesi. Liuota joukkoon hiiva, lisää suola, hunaja ja mausteet. Lisää jauhoja vähitellen, samalla taikinaa sekoittaen. Alusta löysähkö taikina ja anna sen kohota peitettynä noin puoli tuntia. Kohottamisen jälkeen älä vaivaa tai taputtele taikinaa enää, ilmakuplat tekevät sämpylöistä kuohkeita. Kumoa taikina jauhotetulle pöydälle taikina ja viipaloi se. Taikinasta tulee noin 30 pientä sämpylää. Anna sämpylöiden vielä kohota hetki liinan alla, voitele ne vedellä ja tyrkkää uuniin noin kymmeneksi minuutiksi tai kunnes ne ovat kypsän näköisiä.

Leivonnan jälkeen vaihdoimme kaksivuotiaani vaatteet ja siivosimme keittiön. Miio huomasi, että löysä sämpylätaikina lentää upeasti. Taikina lähtee kaapinovista, lattiasta, pöydiltä ja seinistä parhaiten tuoreeltaan.

Vaihe 5: Paahda kurpitsan siemenet (ja tarvittaessa ota torkut)

Levitä siemenet uunipellille leivinpaperin päälle. Ripottele päälle oliiviöljyä ja kääntele käsin, kunnes siemenet ovat kokonaan öljyssä. Huiski päälle vielä hiukan merisuolaa ja paahda 160 asteisessa uunissa 25 minuuttia (tarkista tilanne ensimmäisten kymmenen minuutin mentyä ja kääntele siemenet). Napsi sellaisenaan.

Tässä vaiheessa pieni apulaiseni väsähti ja meni päiväunille. Kurpitsasosetta oli vielä jäljellä ja siirryin kurpitsapiiraan valmistukseen.

Vaihe 6: Uroteko: Kurpitsapiiras "from the scratch"

Kurpitsapiiras on herkkua. Sitä syödään USA:ssa pekaanipiiraan ja karamellisoidun bataatin lisäksi Kiitospäivänä. Olen tähän mennessä syönyt vain kaupan piiraita, joten odotukseni kotonaleivotusta ("from the scratch", kuten paikalliset sanovat) piiraasta ovat korkealla. En tunne yhtään amerikkalaista, joka olisi tehnyt kurpitsapiiraan käyttämättä valmispohjaa tai kurpitsasosetta säilykepurkista. Koska kurpitsapiiras on minulle uusi tuttavuus, en uskaltanut lähteä sooloilemaan, vaan käytin tätä reseptiä. Siinä on alussa vinkkejä kurpitsan muihin kypsennystapoihin. Reseptin suomennos alla.

Laita uuni lämpenemään 210 asteeseen.

Pohja

3,5 dl kokojyvävehnäjauhoja (voit käyttää myös tavallisia)
2 1/3 dl voita (käytin suolatonta)
vajaa desi jääkylmää vettä

Sekoita jauhot ja voi nyppimällä ja lisää vesi. Laita taikina jääkaappiin siksi aikaa kun valmistelet täytteen.

Täyte

2 1/3 dl sokeria
1,5 tl kanelia
1 tl jauhettua neilikkaa
1 tl jauhettua maustepippuria
1/2 tl inkivääriä
1/2 tl suolaa
4 munaa
7 dl kurpitsasosetta
5 1/3 dl kermamaitoa tai kuten alkuperäisreseptissä sanotaan "haihdutettua maitoa", "evaporated milk", joka ei tarkoita maitojauhetta, vaan maitoa, joka on haihdutettu puoleen. Se on siis edelleen nestemäistä. Olin unohtanut ostaa sitä kaupasta, joten haihdutin maidon puoleen pienellä lämmöllä isossa paistinpannussa (laaja haihtumispinta-ala). Voit myös sekoittaa maitojauheesta tuhdin seoksen (laita tuplasti enemmän maitojauhetta normaaliin vesimäärään).

Sekoita täytteen ainekset hyvin.

Voitele piirasvuoka. Kaulitse taikina hieman vuokaa suuremmaksi levyksi kahden leivinpaperin välissä ja painele se vuokaan. Kaada täyte vuokaan ja vuoka uuniin. Paista 210 asteessa 15 minuuttia ja laske sen jälkeen lämpötilaa 175 asteeseen. paista vielä 45-60 minuuttia. Piiras on valmis, kun siihen tökkäämäsi veitsi tulee puhtaana ulos.

Tarjoile kermavaahdon kanssa.

Jos makeannälkä ei tällä lähde, tsekkaa myös muut amerikkalaisten piiraiden reseptit!!

2 kommenttia:

Ilona kirjoitti...

Ihanaa, kiitos sinne kurpitsojen luvattuun maahan! Mietin aina kurpitsan ostamista, mutta keksin käyttöä vain pienelle siivulle, enkä haluaisi tietenkään haaskata loppua. Hakaniemen hallissa oli ainakin vielä muutama päivä sitten luomukurpitsoja.

Jael kirjoitti...

Ihana kurpitsapläjäys! Mulla on just kotona 2 butternut kurpitsaa ja pari pientä acorn kurpitsaa.Nuo kurpitsasämpylät kuulostaa houkuttelevilta:) Kurpitsapiirakka on namia, olen tehnyt vegaanisen version, se tosin läsähti...