1.6.2008

Munakoisopaistos (eggplant parmesan)


Tämä ruoka muistuttaa Ilonan munakoisopaistosta. Söin Eggplant Parmesania ensimmäisen kerran ravintolassa USA:ssa. Olen sittemmin huomannut, että sitä tarjoillaan yleensä nk. angel hair -pastan (ohuen ohutta spagettia) kanssa lähes jokaisessa amerikanitalialaisessa ravintolassa. Enkelinhiuspasta ei ole oma suosikkini, koska se on niin ohutta, että se usein keitetään ylikypsäksi. Sen suosio perustunee lyhyeen keittoaikaan.

Joskus olen nähnyt Egplant parmesaniin lisättävän lihaa, mutta useimmiten ei. Se onkin usein juustopastan lisäksi ainoa tarjolla oleva kasvisruoka ainakin täällä syvässä etelässä, missä salaattienkin päälle lisätään pekonia. Muistelen lukeneeni, että alkuperäisessä italialaisessa versiossa ei käytetä lihaa. Tämä ohje on todella hyvä resepti, mutta vähärasvaisempi kuin se Eggplant Parmesan, jossa leivitetyt viipaleet paistetaan ennen uuniin laittamista (lopussa ohje myös tähän). Kuvassa on tänään torilta ostamani paikallisella maatilalla kasvatettu upea munakoiso! Voin vakuuttaa, että tuore munakoiso on kertakaikkiaan herkullista.

Eggplant Parmesan, kuudelle (Lähde: Laurel´s Kitchen -keittokirja)

1-2 dl vehnäjauhoja
1 tl suolaa, jaettuna eri leivityskippoihin

2 munaa
reilu 0,5 dl maitoa

5-6 dl korppujauhoja
1/4 tl oreganoa
ripaus pippuria

keskikokoinen munakoiso
vähintään 5 dl tomaattikastiketta (kaupan tai katso ohje aiemmasta pinaattilasagnen reseptistä)
reilu desi parmesania

2 1/3 dl mozzarellaa

Laita aineksia kulhoihin seuraavasti:

Kulho 1. vehnäjauhot ja 1/2 tl suolaa
Kulho 2. munat (riko rakenne haarukalla tai vispilällä) ja maito
Kulho 3. korppujauhot, 1/2 tl suolaa ja pippuria ja oreganoa

Laita uuni lämpenemään 175 asteeseen.

Leikkaa munakoisot vajaan sentin viipaleiksi. Kasta viipaleet kulhojen seoksiin numerojärjestyksessä. Laita voidellun uunivuoan pohjalle kerroksittain munakoisoja, tomaattikastiketta ja parmesania. Peitä vuoka foliolla ja paista uunissa 30-45 minuuttia tai kunnes keskimmäiset munakoisot tuntuvat haarukalla pehmeiltä. Ota vuoka uunista, lisää mozzarella ja laita takaisin uuniin. Ruoka on valmis, kun juusto on sulaa ja kuplii. Tarjoile spagetin päällä.

Toinen hieman rasvaisempi ja työläämpi tapa tehdä tätä ruokaa:
Suolaa munakoisoviipaleet kevyesti ja anna suolan poistaa nestettä munakoisoista niin kauan kuin sinulla on aikaa (jotkut ohjeet käskevät itkettää munakoisoja jopa tunnin ajan). Huuhtele viipaleet ja kuivaa ne keittiöpyyhkeellä tai talouspaperilla. Kasta ne sitten kulhojen seoksiin ja paista molemmin puolin öljyssä. Jatka sitten kuten edellisessä reseptissä laittamalla ne kerroksittain uunivuokaan kastikkeen ja parmesanin kanssa jne. Paistoaika uunissa on tällöin lyhyempi.

2 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Terve

Ohje löytyy nimellä "La Parmigiana di Milanese" Antonio Carluccion keittokirjasta "Makuja ja musiikkia Italiasta".

Kreikkalainen versio ruoasta on nimeltään Imam baldi - Imaami pyörtyi.

Filos

Sirpa Kaajakari kirjoitti...

Imaami pyörtyi, ihana! Onko kreikkalainen versio samanlainen? Resepti löytyy tosiaan varmaan useammastakin kirjasta - ja netistä.