Gratinoitu kukkakaali
1 kukkakaali
noin 3 dl maitoa (tavallista, soijamaitoa, kauramaitoa tms.)
noin 1 dl vettä tai kasvislientä (voit käyttää myös kukkakaalien keitinlientä)
noin 3 rkl vehnäjauhoja
öljyä, voita tai margariinia
muskottipähkinää tai valkopippuria
suolaa
juustoraastetta
Keitä kukkakaali kokonaisena tai paloina muutama minuutti puolikypsiksi.
Valmista sillä välin valkokastike. Valkokastikkeen voi varmaan tehdä monella tavalla. Itse olen jostain syystä päätynyt valmistamaan sen niin, että sekoitan öljyä tai muuta sulaa rasvaa ja jauhot kattilassa. Lisään sitten vähitellen seosta vispaten veden ja maidon. Kun sitä vispaa kiivaasti, paakkuja ei tule. Lisää mausteet ja hiukan juustoraastetta.
Voitele uunivuoka, laita kaali vuokaan ja kaada kastike päälle. Ripottele pinnalle juustoraastetta. Paista 200 asteessa kunnes pinta on hiukan ruskistunut. Tarjoa perunoiden tai riisin ja salaatin kanssa.
Kukkakaalikeitto
Toinen erinomainen kukkakaaliruoka on vuohenjuustolla maustettu keitto. Söin sellaista joskus joissain juhlissa ja olen sen jälkeen yrittänyt jäljitellä sitä omassa keittiössäni. Tarjosin keittoa kerran eräälle päivällisvieraanamme olleelle ranskalaiselle herkkusuulle ja hän ihastui siihen niin että pyysi reseptiä. En koskaan mittaa aineksia, joten annoin summittaiset ohjeet. Kysyin myöhemmin, miten keitto oli onnistunut. Ranskalainen puisteli murheellisena päätään ja kertoi keiton epäonnistuneen. En tiedä mikä meni vikaan. Olennaista keiton onnistumisen kannaalta on, että maistelet keittoa ja lisäät juustoa, kermaa tai mausteita makuhermojesi ohjaamina.
vettä / kasvislientä
1 kukkakaali (voit myös halutessasi lisätä joukkoon parsakaalia)
vuohenjuustoa
kermaa
valkopippuria
jos et laita kasvisliemikuutiota tai kasvislientä, voit myös lisätä suolaa ja esim. persiljaa mausteeksi
Keitä kukkakaali paloina kypsäksi. Lisää juusto, mausteet ja kerma. Soseuta sauvasekoittimella ja kiehauta. Tarjoile keiton kanssa hyvää leipää.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti