13.12.2010

Kookospiparit (gluteeniton, vegaaninen)


Poikani hiljan havaittu vilja-allergia on tuonut aivan uusia ulottuvuuksia keittiöömme. Olen etsinyt ja kehitellyt uusia gluteenittomia reseptejä, jotka sopisivat myös "tavisten" makuun. Nyt joulun alla olen testaillut erilaisia gluteenittomia piparkakkuja. Leivoin näitä kookospipareita tämänpäiväisiin Cookie Exchange -juhliin, joita pidetään Amerikassa usein joulun alla. Juhliin tuodaan kotona leivottuja (joskus jopa kaupasta ostettuja) keksejä ja leivonnaisia kaikkien maisteltavaksi ja vaihdellaan reseptejä. Tämä resepti on yhdistelmä erilaisia reseptejä ja omaa kehittelyä. Näistä tuli tosi hyviä!

4 dl riisijauhoja (tai gluteenitonta jauhoseosta TAI jos et halua tehdä gluteenitonta, vaikka vehnäjauhoja)
2,5 dl perunajauhoja
0,5 dl kookosjauhoja (tai korvaa edellämainituilla jauhoilla)
2 1/3 dl sokeria
1 tl inkivääriä
1 tl kanelia
1/4 tl muskottia
1/2 tl maustepippuria
1/2 tl neilikkaa
1/4 tl merisuolaa
1 1/4 tl ksantaania
1 tl ruokasoodaa
Reilu desi kookosrasvaa (voit korvata myös leivontamargariinilla)
Reilu puoli desiä siirappia
4 rkl kookosmaitoa


Sekoita siirappi, sokeri, kookosrasva ja mausteet kattilassa. Kiehauta ja anna jäähtyä.

Sillä välin yhdistä kuivat aineet - jauhot, ksantaani, suola ja sooda.

Sekoita jäähtyneeseen siirappiseokseen kookosmaito ja jauhot. Sekoita hyvin ja laita yöksi jääkaappiin.

Kaulitse ohueksi levyksi. Jos taikina tarttuu alustaan ja kaulimeen, käytä apuna jauhoja (itse tykkään käyttää perunajauhoja). Leikkaa piparit muoteilla ja paista 175 asteessa 8-10 minuuttia tai kunnes piparit näyttävät valmiilta.

9 kommenttia:

Sirpa Kaajakari kirjoitti...

Nämä piparit olivat menestys keksinvaihtojuhlissa tänään! Ne veivät multakin järjen, melkein parempia kuin tavalliset piparit musta.

Jael kirjoitti...

Kiva erilainen pipariresepti,kiitos:-)

P. P. kirjoitti...

Kiitokset ohjeesta! Täältä löytyy myös yksi vähän erilainen pipariohje: http://www.vogel.fi/extras/Reseptit/Speltpiparit.php?nlu_id=12092 .

Sirpa Kaajakari kirjoitti...

Ilo on minun puolellani (sanoo tämä suu täynnä piparia). Kookoshäivähdys sopii piparimausteiden kanssa yllättävän hyvin ja sopivat jotenkin tähän joulutunnelmaani palmujen varjossa. Olen jopa miettinyt pitäisikö laittaa sekaan vähän kookoshiutaleita vahvistamaan kookoksisuutta. Tässä on toinen aika herkullinen (jos pitää maapähkinävoista) gluteeniton resepti, maistelin näitä juhlissa eilen. http://www.glutenfreeclub.com/Recipe.aspx?nid=588&utm_nooverride=1

Sirpa Kaajakari kirjoitti...

Päivi, kiitos ohjeesta!

P. P. kirjoitti...

Ole hyvä :). Tässä myös raakapiparien ohje http://raakaruoka.com/2009/12/16/piparkakkuja/ . Taidan kokeilla tehdä siitä piparkakkuja ihan pienillä muoteilla.

Sirpa Kaajakari kirjoitti...

Jätin osan taikinasta jääkaappiin folioon ja teimme siitä tänään piparitalon. Taikinasta oli muhinut mielettömän helposti kaulittavaa taikinaa. Mikä käsiteltävyys! Mikä sitko! Ja näiden piparien etu on muuten se, että ne eivät mene löllöksi tai murene, jos niitä ei heti syö kaikkia. Kaliforniassa on satanut viikon ja toisella perinteisemmällä reseptillä tekemämme piparit pehmenivät tyystin kosteudessa. Niistä tehty piparitalo olisi lyyhistynyt. Toisten keksien muruset ovat kyllä herkullisia kookosjäätelön (kookosmaidosta tehtyä jäätelöä) kanssa.

Pinkkihelmi kirjoitti...

Hei!
Löysin blogisi nyt ja kiitän ja kumarran.
Slow Cooker -reseptejä, varsinkin suomalaiseen makuun sopivia ei voi olla liikaa. Ruokavieraat voi olla joskus nirsoja :)
Laitoin padasta juttua blogiini ja koetan julkaista testattuja reseptejäkin. Käy kurkkaamassa jos kiinnostaa!

Sirpa Kaajakari kirjoitti...

Mahtavaa Pinkkihelmi! Tein juuri eilen kudinkerhomme tapaamisessa haudutuspadassa kasvisminestronekeittoa, tuli tosi hyvää. Laitoin muut ainekset ensin ja ihan lopussa makaronit. Haudutuspata oli tilaisuuteen sopiva, niin ei tarvinnut kytätä hellan ääressä. Keitto maistui lapsille ja äideille. Kävin jo kurkkaamassa blogiasi ja nappaan kyllä tuon linnsi-kookoskeittoreseptin heti! Kiitos!