18.5.2009

Muovailuvahaa

 

Teimme tänään muovailuvahaa. Käytin karamellivärin sijaan ohjeessa kirkkaanväristä ja keinotekoisen tuoksuista Kool-Aid lasten juomaa (jota en kyllä juottaisi lapselleni koskaan, mutta soveltuu hyvin monenlaiseen värjäykseen). Luonnollisena karamellivärinä voit käyttää esimerkiksi punajuuren tai pinaatin keitinlientä (korvaa sillä reseptissä vesi ja karamelliväri). Cream of tartar (en oikein tiedä mitä se on suomeksi) parantaa muovailuvahan koostumusta, muttei ole täysin välttämätön.

Muovailuvaha

2 1/3 dl vehnäjauhoja
2 1/3 dl lämmintä vettä
(2 tl cream of tartaria, mitä sitten lieneekään suomeksi)
1 tl ruokaöljyä
0,6 dl suolaa
karamelliväriä

Sekoita kaikki ainekset yhteen, lämmitä kattilassa koko ajan sekoittaen keskilämmöllä kunnes seos sakenee. Anna jäähtyä ja muovailuvaha on valmis käytettäväksi. Säilytä ilmatiiviissä rasiassa ja muovaile uudelleen ja uudelleen. Ei silti ehkä säily yhtä kauan kuin kaupan muovailuvahat.

6 kommenttia:

Jael kirjoitti...

Mäkin olen joskus vuosia sitten tehnyt tuota taikataikinaa ja siitä voikin tehdä ihan kivoja juttuja ja kuivattaa ne.Tuo cream of tartarin lisääminen siihen oli uusi juttu.Mulla on sitä mutta esim.Suomessa sitä on vaikeaa löytää.

Sirpa Kaajakari kirjoitti...

Moi Yaelian! Tämä ei käsittääkseni ole sitä kuivatettavaa taikinaa. Tätä voi muovailla uudelleen ja uudelleen, kunhan säilyttää ilmatiiviisti. Ehkä sitä voisi kuivattaakin, en ole kokeillut. Oliko se taikataikina sellaista tosi suolaista? Muistan lapsuudestani hämärästi.

Hanna Takala kirjoitti...

Hum, tämä pitää ottaa muistiin, jos jonain päivänä sattuisi olemaan niin onnellisesti, että olisi lapsia joilla olisi muotoiluvahan tarvetta.

Jael kirjoitti...

Joo muistaakseni siihen taikataikinaan tulikin kauheasti suolaa...

keittiöveuvos kirjoitti...

Cream of tartar on suomeksi viinikivi, jota saa pienissä puseissa kaikista apteekeista.
Leivonnaisissa sitä käytetään leipien kohotukseen soodan tai leivinjauheen kanssa tai erikseen.
Muovailuvahassa se ilmeisesti parantaa muovailavuutta.

Sirpan mainitsema muovailutaikina oli nimeltään ihmetaikina, joka oli todella suolaista. Valmiit teokset pystyi paistamaan kuumassa uunissa, jolloin ne näilyi pitkään. Paistettuna niitä pystyi myös maalaamaan ja lakkaamaan.

Sirpa Kaajakari kirjoitti...

Vau, kiitos näistä tiedoista, keittiöveuvos!