6.4.2009

IdätystäKesän suureelliset parvekeistutussuunnitelmani kariutuivat talomme yllättävään julkisivuremonttiin, mutta idätys onnistuu onneksi sisätiloissakin (jos siis pressun alta pilkottaa edes jonkin verran valoa).

Kokeilin idättämistä taas pitkästä aikaa seuraten oivan Härkäpapua sarvista -kirjan ohjeita. Alfalfan idätys vaatii askartelua, mutta idätys onnistui hyvin. Olen vuosia sitten idättänyt mung-papuja jonkinlaisella purkki ja sukkahousut -menetelmällä, joka ei vaatinut ollenkaan huuhtelua, mutta en millään muista, miten se tapahtui. Onko kukaan teistä kokeillut tätä? Ohjeita idätykseen löytyy vaikkapa täältä ja täältä. Myös Ruohonjuuresta saa ohjeita siementen, papujen ja linssien idätykseen.

Tästä innostuneena ajattelin vielä hakea kaupasta kuivattuja herneitä. Herneenversot ovat herkkua, mutta multa tekee versotuksesta hieman idätystä sotkuisempaa puuhaa.

7 kommenttia:

Jael kirjoitti...

Rakastan ituja! Mulla on idatysastia, mutta kaytan myos purkki ja sukkahoususysteemia,toimii hyvin, varsingin mungpapujen kanssa. Suomessa asuessani idatin enemman kuin nykyaan;mutta taalta saa joka marketista kaikenlaisia ituja edullisesti, niin usein ostan,ituja on taalla kaupoissa aika mahtava valikoima, kuten broccolin, retiisin, auringonkukan,linssien, jne jne ituja.Herneenversoja on mullakin juuri nyt kasvamassa, ne pitaa kerata ihan nuorina, jotta olisi hyvia.

Sirpa Kaajakari kirjoitti...

Ihanaa Ilona! Ei siis julkisivuremppa, mutta idut. Mullakin on juuri mungpavut itämässä kevätrullia varten, postaan niistä tuonnempana. Ostin luontaistuotekaupasta Amerikasta sellaisia idätykseen tarkoitettuja verkkomaisia irtokansia, jotka sopii lasipurkkiin ja idätän niissä.

Jos pidät multaa turhan sotkuisena, voit kasvattaa herneen versoja (ja auringonkukan!) myös kostean talouspaperin päällä. Käyttäisin tosin itse varmaan ei kloorivalkaistua välttääkseni kemikaaleja versoissa. Olen samalla tavalla kasvattanut myös ohran ja venhän orasta kissoille syötäväksi.

Sirpa Kaajakari kirjoitti...

Hei, piti vielä tarkentaa, että mitä askartelua se alfalfan idätys vaatii? Mä olen idättänyt niitä samaan tapaan kuin mung-papujakin eli purkissa pimeässä, huuhdellut kerran päivässä ja lopuksi antanut olla valossa kunnes on tullut ne vihreät lehdet (ei mungpapuja, mutta alfalfaa tai sinimailasta). Täällä USA:ssa olen muuten alkanut lisätä idätysastiaan sitruunahappoa säilyvyyden parantamiseksi, neuvotaanko sitä tekemään Suomessa ollenkaan, en muista? En voi idättää täällä syvässä etelässä kosteimpina aikoina, homehtuvat, olen miettinyt jos se sitruunahappo auttaisi asiaa.

Ilona kirjoitti...

Yaelian, olen kateellinen! Tuollainen valikoima ituja ja vielä edullisesti!

Sirpa, verkkomaisia irtokansia! Siis Amerikassa tosiaan on kaikkea :) Tuotko mulle sellaisen, kun tulet Suomeen!

Mun seuraamien ohjeiden mukaan ituja huuhdeltiin kaksi kertaa päivässä ja vielä kylvetettiin ja poistettiin itämättömiä siemeniä. Onnistusi ehkä vähemmälläkin.

En ole kyllä kuullut tuosta sitruunahapon lisäämisestä.

Mulla taas herneenversot ovat usein homehtuneet. Miten sä tarkalleen toimit talouspaperin kanssa?

Sirpa Kaajakari kirjoitti...

Ilona, mä olen kaikkia ituja idättänyt samalla menetelmällä, liottanut purkissa yön yli, kaatanut veden pois ja huuhdellut sitten joka aamu. Talouspaperin kanssa olen tehnyt niin, että olen kastellut pari kerrosta talouspaperia aika märäksi ja laittanut siemenet tai herneet tms. siihen päälle, niidenkin hyvä olla kosteita toki. Sitä täytyy kastella varoen, ettei homehdu, mutta tarpeeksi kuitenkin. Rairuoholle menetelmä sopii myös.

Voin tuoda kannen, mietin pitäisikö mun tuoda lasipurkki myös, jos Suomessa ei satu olemaan juuri samankokoista purkkia kuin verkkokansi on. Mulla on kolme kantta omasta takaa, joissa eri kokoiset reiät eri kokoisten itujen idätystä varten, voin tuoda yhden niistä, en ole koskaan tajunnut miksi niitä tarvitaan kolme. Käytän vain pienintä tai keskikokoista, tuon sulle toisen niistä. Voin tuoda myös vähän sitä sitruunahappoa, mulla on sitä puolen kilon pussi...

heta kirjoitti...

Kiitos Ilona taannoisesta Barcelona-postauksesta, sillä sen avulla osasin muun muassa suunnistaa Tekstiilimuseon kahvilaan aamupalalle.

Palasin Barcelonasta muutama päivä sitten, mutta haluaisin jo heti takaisin!

Ilona kirjoitti...

Hertta, todella kiva saada tällaista palautetta!
Ja tiedän tunteen... Jankutan ainakin joka toinen päivä miehelleni kamalasta matkakuumeesta.