15.12.2008

Tapaksia juhlahumuun



Rakastan tapaksia ja tarjoan niitä usein vieraille, koska ne vaan ovat niin loistava keksintö: jokaiselle jotakin ja paljon kaikenlaista. Rakkauteni tapaksiin syttyi asuessani Granadassa, Espanjan tapas-pääkaupungissa, joka on tietääkseni ainoa paikka Espanjassa, jossa tapakset ovat juoman kanssa ilmaisia. Ja millaisia! Monessa paikassa maha pullisteli jo muutaman juoman jälkeen. Oma huvinsa ja ihmetyksen aiheensa baareissa ovat tarjoilijat, jotka täpötäydessä paikassa muistavat aina, kuinka monta juomaa olet jo tilannut ja osaavat aina antaa juuri oikean tapaksen (joka juoman kanssa tarjotaan usein uudenlainen tapas: ykköstapas, kakkostapas jne.).

Pikkujoulukausi alkaa jo olla ohi, mutta jos mietit tarjottavaa uudenvuodenjuhliin, tässä muutamia ehdotuksia, jotka kaikki ovat nopeita valmistaa. Kokoa vaikka alla oleva menu. Paahdetut mantelit, brava-kastikkeen, hummuksen ja munakkaan voi valmistaa jo edellisenä päivänä. Munakoisoleipien munakoisot voi myös valmistella etukäteen.

Paahdetut mantelit
Marinoidut oliivit
Salsasalaatti
Hummus
Manchego-juusto
Patatas bravas
Yrttiset munakoiso-vuohenjuustoleivät
Pinaattimunakas
Patonkia



Paahdetut mantelit

150-200 g kuorellisia manteleita
1 rkl oliiviöljyä
merisuolaa

Sekoita mantelit ja oliiviöljy. Jauha merisuola morttelissa pulveriksi ja sekoita manteleihin. Paahda uunissa 200 asteessa noin 15-20 minuuttia.

Salsasalaatti

Pilko kurkkua, paprikaa ja tomaattia pieniksi kuutioiksi. Sekoita joukkoon oliivioljyä ja balsamicoa.

Hummus

1 tlk kikherneitä
n. 1 rkl tahinia
1 sitruunan mehu
2 valkosipulinkynttä
(suolaa)

Sekoita kaikki ainekset sauvasekoittimella tai tehosekoittimessa. Tarjoa leivän seurana.

Patatas bravas uunissa

Pilko pestyjä perunoita kuorineen sopiviksi suupaloiksi. Laita palat pellille leivinpaperille, kaada päälle oliiviöljyä ja ripottele suolaa. Kypsennä uunissa, kunnes saavat hieman rapeaa ruskeaa pintaa.

Brava-kastike perunoille

1 dl ketsuppia
2 rkl majoneesia
pieni loraus etikkaa
tabascoa maun mukaan (saa olla tulista, siitä nimi)
suolaa

Yrttiset munakoiso-vuohenjuustoleivät

patonkia
munakoisoa
vuohenjuustoa
yrttejä
suolaa
oliiviöljyä

Leikkaa munakoisosta viipaleita ja paahda niitä uunissa grillivastuksen alla täydellä teholla, kunnes ne alkavat tummua ja pehmenevät (tähän ei mene kauaa, joten tarkkaile tilannetta). Pane munakoisot lautaselle tai kulhoon, kaada joukkoon hieman oliiviöljyä ja ripottele reilusti yrttejä (itse käytin jotain valmista kuivattua yrttisekoitusta). Leikkaa patonki paloiksi. Laita jokaiselle palalle siivu munakoisoa ja pala vuohenjuustoa.

Pinaattimunakas

Ryöppää tuoretta pinaattia ja paista molemmilta puolilta 4-6 munan munakas, johon lisäät pinaatin. Tarkoituksena on saada aikaan paksu, pyöreä munakas, josta saa helposti leikattua suupaloja.

Eilisille kutsuille halusimme lisäksi jälkiruokaa, mutta meillä ei ollut aikaa valmistaa mitään. Jälkiruoka järjestyi tapastyyliin pikkunaposteltavista eli suklaatryffeleistä, italialaisista amaretto-mantelipikkuleivistä ja tuoreista taateleista sekä kahvista ja portviinistä.

P.S. Sirpa, kiitos niistä 144 drinkkisateenvarjosta, jotka annoit syntymäpäivälahjaksi muutama vuosi sitten. Jostain kumman syystä niitä on vielä jäljellä.

8 kommenttia:

Jael kirjoitti...

Jeps, tapakset ovat hyviä ja käteviä tarjottavia.Enpä tiennytkään että on kaupunki,jossa niitä saa ilmaiseksi drinkkien kanssa....

Sirpa Kaajakari kirjoitti...

Mä tarvitsisin nyt illan (tai edes tunnin) Granadassa drinkkien ja tapasten äärellä. Kuulostaa ihanalta Ilona!

Ketsuppi kirjoitti...

Nam! Tuli nälkä (tai ehkä se on ennemminkinna posteluhimo). Granadassa halajaisi käymään tääkin, tapaksien maistelun lisäksi ne mystiset luola-asunnot ois pakko nähdä!

Ilona kirjoitti...

Yaelian: Usein jäi drinkit puoliksi juomatta, kun piti jatkuvasti tilata uusia vain tapasten takia.

Sirpa: Tavataan siellä! Lähden seuraavalla koneella.

Ketsuppi: Kerron tosi mielelläni matkavinkkejä sitten joskus kun olet lähdössä!

Pahalapsi kirjoitti...

Tuo bravakastike kuulostaa ketsuppiaddiktin korvaan aika hitsin hyvältä! Ja varmaan myös onkin hyvää? :)

Ilona kirjoitti...

Insanity, se onkin yllättävän hyvää perunoiden kanssa. Kastikkeesta on varmaan hienostuneempiakin versioita, mutta itse asiassa useimmat Espanjassa syömistäni maistuvat juuri tältä. Tabascoa vaan tarpeeksi!

Anonyymi kirjoitti...

Olethan löytänyt kotimaiset luomujuustot ja kokeillut tehdä niistä noita herkkuja? Meillä käytetään kahta sellaista: halvempaa tuorejuustoa salaatteihin ja kuorrutteisiin sillee, et pakastan ne kimpaleet ja raastan sitten vähän sulaneina ruokiin: kätevää, nopeaa ja herkullista! Leipäjuusto siitä maidosta on sitten parasta evästä ja proderuokaa:-)

Ilona kirjoitti...

En ole löytänyt noita luomujuustoja, koska emme hirveästi juustoa syö, mutta täytyykin kokeilla! Tuo pakastamis-/raastamisvinkki on hyvä!