8.10.2008

Pekaanipiiras tekee hyvää sielulle"It may not be good for the body... But it sure is good for the soul..."

- Trip Tucker, Star Trek

Pekaanipähkinöistä ja maissisiirapista tehtyä piirasta pidetään Yhdysvaltojen eteläosille tyypillisenä ruokana. Sitä syödään usein kiitospäivänä ja jouluna. Tarina kertoo, että Ranskan vielä omistaessa Louisianan, ranskalaiset uudisraivaajat New Orleansissa kehittivät pekaanipiiraan.

Täällä Louisianassa pekaanipuita kasvaa joka puolella. Pihallamme on yksi ja kotikatumme varressa toinen. Syyskävelyllä voikin siellä täällä poimia pekaaneja suoraan maasta. Kun pekaanit kypsyvät, niitä myydään niin ruokakaupoissa kuin tienvarsikojuissa.

Pekaanipiiras tunnetaan joskus jopa liian makeana piiraana. Tämä resepti ei ole yhtä makea kuin yleensä, mutta makea silti. Pekaanit laskevat kolesterolia ja ovat muutenkin terveellisiä, joten ehkä se tasoittaa reseptin muiden epäterveellisten ainesten vaikutuksia ;) Ainakin se on melko nopea valmistaa. Valmisteluihin kuluu aikaa noin viisitoista minuuttia ja uunissa piirasta kypsytetään alle tunti.

Pekaanipiiras

Pohja:

6 dl jauhoja
230 g voita
vajaa teelusikallinen suolaa
1 tl sokeria
5-6 tl jääkylmää vettä

Täyte:

2 munaa, rakenne rikottuna
2 1/3 dl vaaleaa (maissi)siirappia
0,6 dl ruskeaa sokeria / fariinisokeria
1 rkl tummaa siirappia (jos sinulla ei ole tummaa ja vaaleaa siirappia, voit varmastikin käyttää vain yhtä sorttia)
2 rkl voisulaa
2 rkl jauhoja
1/4 tl suolaa
1 tl vaniljauutetta (tai vanilliinisokeria)
noin 3 dl pekaanipähkinöitä

Lämmitä uuni 200 asteiseksi. Voitele piirasvuoka.

Sekoita pohjan kuivat aineet kulhossa ja lisää voi sormin nyppimällä niin että taikinasta tulee murumaista, älä sekoita liikaa, ettei käsien lämpö sulata voita. Lisää jäävesi ja sekoita puulastalla niin että taikina tarttuu kökkäreenä lastaan ja pysyy koossa, kun muotoilet siitä pallon. Jos taikina ei pysy koossa, lisää vettä.

Painele taikina vuokaan ja sen reunoille. Levitä pohjalle pekaanipähkinät. Toiset murskaavat ne, mutta itse pidän enemmän kokonaisista pähkinöistä piiraassa. Jotkut myös paahtavat pähkinät ensin.

Sekoita loput täytteen ainekset keskenään ja kaada pekaanien päälle. Voi näyttää siltä, että pähkinöitä on liian vähän täytteeseen verrattuna, mutta ne nousevat paiston aikana piiraan pintaan.

Paista uunissa 45-50 minuuttia. Paistoajan loppupuolella voit tarvittaessa taitella alumiinifoliota reunojen suojaksi, jos ne ruskettuvat liian nopeasti.

Anna piiraan jäähtyä kokonaan ennen kuin tarjoilet sen kermavaahdon kanssa.

5 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Pekaanipiiras on mielestäni yksi suurimpia makeita herkkuja maan päällä....

Ilona kirjoitti...

Tein tätä viikonlopuksi, ja onneksi se on kohta syöty. En aio tehdä tätä pitkään aikaan, koska vaarana on pahemman luokan addiktio :)

Sirpa Kaajakari kirjoitti...

Tiedän mitä tarkoitat... Kuulostaa siltä, että piiraasi siis onnistui. Sain juuri tiedon, että kotikaupunkimme pekaanit kypsyvät suurinpiirtein kahden viikon kuluttua. Teen siis marraskuussa uuden piiraan.

Vornaskotti kirjoitti...

Moikka. Kiitoksia tästä reseptistä, tällä tullut muutamakin piirakka väännettyä ja sielu pitää, joskaan sydän- ja verisuoniosasto varmasti ei :>

Sirpa Kaajakari kirjoitti...

Hei Vornaskotti, kiva, että reseptistä on ollut iloa sielullesi! :) Voihan sitä ajatella niinkin, että jos sielu voi hyvin, siitä hyötyy myös muu keho. :D Mun täytyykin taas tehdä tätä, kiitos muistutuksesta, kaipaus iski heti!