28.8.2008

Suklainen sienikeittoKoti-Suomessa taitaa olla sieniaika. Rakastan sienestämistä, mutta täällä Louisianassa, USA:ssa, emme ole käyneet sienessä sopivan metsän (ja jokamiehenoikeuden) puuttuessa. En tosin tiedä tunnistaisinko täkäläisiä sieniäkään. Ainoat näkemäni sienet kasvavat runsaiden elokuun sateiden villiinnyttäminä pihanurmikollamme.

Sienten kaipuussa tein sienikeittoa. Käytin keittoon herkullisia mutta hintavia portobello-sieniä ja lisänä edullisempia tuoreita herkkusieniä. Jos olisin Suomessa, kokeilisin suomalaisia metsäsieniä.

Suklainen sienikeitto

reilu litra sieniä
4 rkl oliiviöljyä
1,5-2 litraa kasvislientä
30 g tummaa suklaata raastettuna tai hyvin pieninä paloina
pippuria, suolaa ja timjamia (tuoretta jos on) maun mukaan

Öljyä sienet kulhossa ja paista ne uunipellillä 200 asteessa puolisen tuntia. Voit myös paistaa sienet pannussa.

Soseuta sienet kasvisliemen kera tehosekoittimessa (tai sauvasekoittimella suoraan kattilassa, nosta kattila ensin liedeltä). Siirrä sienimassa (takaisin) kattilaan.

Lämmitä seos lähelle kiehumispistettä ja lisää suklaa. Sekoita koko ajan, ettei suklaa pala pohjaan. Keitto on valmista, kun suklaa on kokonaan sulanut ja sekoittunut sienten joukkoon. Lisää mausteet ja tarjoile heti.

Voit halutessasi lisätä keiton päälle lautasella esimerkiksi nokareen kreikkalaista jogurttia tai smetanaa.

2 kommenttia:

Hanna Takala kirjoitti...

Minkähän sorttisia ilmeitä ja toimintoja siitäkin syntyisi, jos niille kulmille lähettäisi kuivattuja suppilovahveroita tms. Jos siis paketti avattaisiin jossain tullissa tai jotain.

Sirpa Kaajakari kirjoitti...

En uskaltaisi tosiaan kokeilla :) Olen joskus puhunut amerikkalaisille sienestämisestä ja he ovat olleet vähän kummissaan, luulleet, että puhun jostain huumesienistä, vaikka tarkoitin juuri esim. suppilovahveroiden keräämistä.