25.11.2011

Kiitospäivän korvapuustit


Täällä Amerikassa vietettiin eilen kiitospäivää. Otin pihallamme koristeena kuukauden päivät köllöttäneet kurpitsat hyötykäyttöön ja leivoin eiliselle kiitospäivän illalliselle kuorettoman kurpitsapiirakan ja tänään tein kurpitsakorvapuusteja. Hyvän gluteenittoman pullan leipominen on aikamoinen haaste, mutta näistä tuli tosi hyviä! Nämä ovat myös vegaanisia muuten. Jos sinulla ei ole kurpitsaa saatavilla, voit kokeilla makeuttamatonta omenasosetta tai vaikka kesäkurpitsasosetta.

Paahdoin kurpitsat uunissa, ks. ohje aiemmilta vuosilta.

Kiitospäivän korvapuustit

3/4 dl manteli-, hamppu-, tai riisimaitoa (tai voit tietty käyttää lehmänmaitoa, jos se kuuluu ruokavalioosi)
paketti kuivahiivaa
1 3/4 dl sokeria
3 rkl öljyä
1 tl vaniljasokeria
1 1/2 dl kypsennettyä ja soseutettua kurpitsaa
1 3/4 dl hienoksi jauhettua riisijauhoa
1 3/4 cup tapioka jauhoa
reilu desi perunajauhoja
2 tl leivinjauhetta
1/2 tl ruokasoodaa
2 tl ksantaania
1/2 tl merisuolaa

Täyte:
sinistä keijua
(fariini)sokeria
kanelia

Kuorrutus:
1-2 rkl kurpitsasosetta
1 rkl sinistä keijua
tomusokeria

tai raesokeria

Sekoita hiiva lämpimään veteen (tarkista oikea lämpötila kuivahiivapaketin kyljestä tai tee niin kuin minä: kokeile, että se on kädenlämpöistä tai aavistuksen lämpimämpää) ja siirrä syrjään.

Sillä välin, kun odottelemme hiivan kuplimista, sekoitetaan kuivat aineet yhteen toisessa kipossa.

Kun hiivamaito kuplii, lisää sinne kurpitsasose, sokeri ja öljy.

Lisää jauhoseos vähitellen nesteeseen ja sekoita. Sähkövatkain on mainio apuväline tässä. Taikinaa ei tarvitse vaivata kuten perinteistä pullataikinaa, sekoita se vain palloksi. Taikinasta tulee tahmeaa ja löysää, ja voi olla vaikea kuvitella, miten siitä saa korvapuustit pyöräytettyä, mutta odotas vaan!

Pingota puoli metriä pitkä tuorekelmupala pöytään teipillä (luit oikein, noudata vain ohjeita, niin näet pian, että tässä on joku tolkkukin). Kippaa taikinapallo kelmulle ja laita päälle toinen yhtä pitkä kelmupala. Kaulitse taikina kelmujen välissä suorakaiteeksi (noin 0,5-1 sentin paksuiseksi). Irrota päällimmäinen kelmu ja levitä päälle varovasti margariinia. Ripottele päälle kanelia ja sokeria.

Nostamalla teipattua kelmua, rullaa taikinalevy kääretortun tapaan. Leikkaa veteen kastetulla terävällä veitsellä parin sentin paloja ja nosta vedellä kostutetuilla käsillä pellille leivinpaperin päälle leikkauspinnat ylöspäin.

Peitä pyyhkeellä ja anna kohota lämpimässä paikassa tunnin verran. Voitele maidolla ja laita päälle raesokeria ja paista 175 asteessa 20-30 minuuttia. Jos aiot tehdä pullille kuorrutteen, jätä raesokeri pois.

Sekoita kuorrutus ja levitä pullille niiden jäähdyttyä.

2 kommenttia:

Laura kirjoitti...

Vesi nousi kielelleni!
Tulen tänne lukemaan toistekin, minulla on läheisiä joilla on keliakia. Ilmoittaudun lukijaksi.

Sirpa Kaajakari kirjoitti...

Laura, kiva, että pidit reseptistä! Nähdään taas!