19.1.2011

Kosmetiikkaa keittiöstä: Parempaa kuin vaseliini -voide eli vauvan vaippavoide

 
Odotellessani innoissani vauvani syntymää ja tulossa olevaa kotisynnytystä (raskausviikko 33!) lähdin ostamaan vaippavoidetta saatuani pikkiriikkiset kangasvaipat ojennukseen.

Paikallisessa Wholefoods Marketissa myytiin Unpetroleum Jellyä eli vaseliinia, joka ei ole vaseliinia alkuunkaan. Vaseliinihan tulee samasta raakaöljystä kuin bensiini. En halua sellaista iholleni saati sitten vauvan iholle. Katsoin voiteen ainesosat: mehiläisvaha, risiiniöljy ja kookosrasva. Kaikkia noita minulla on kotona, joten eikun kokkailemaan "epävaseliinia". Kaupan epävaseliini maksoi sitäpaitsi lähemmäs kymmenen dollaria.

Ei-vaseliini eli "Parempaa kuin vaseliini" -voide vauvan pyllylle ja kuivalle iholle

4 rkl mehiläisvahaa
4 rkl kookosrasvaa (neitsytkookosöljyä)
4 rkl risiiniöljyä

Jos haluat kovemman tai pehmeämmän koostumuksen, lisää/vähennä kookosöljyn/risiiniöljyn määrää suhteessa mehiläisvahaan. Määrät ovat joka tapauksessa vähän sinne päin. Näillä määrillä tulee aika kiinteää voidetta, kokeilen ensi kerralla itse ehkä vähentää vähän mehiläisvahaa suhteessa pehmeämpiin rasvoihin tai lisätä hiukan jotain juoksevaa öljyä, kuten jojobaa, rypäleensiemenöljyä yai manteliöljyä.

Lisäsin myös pari tippaa E-vitamiiniöljyä ja laventeliöljyä, mutta ne voi jättää poiskin.

Voiteesta tuli mahtavaa, huumaavan tuoksuista ja tuntuista. Melko kiinteää, kiinteämpää kuin oikea vaseliini (riippuen huonelämpötilasta tietysti myös koska kookosöljy muuttuu nestemäiseksi lämpimässä). Voide toimii kuin unelma myös huulirasvana ja voisin kuvitella, että on hyvä kuivalle iholle ylipäänsä. Sanoisin, että parempaa kuin vaseliini.

2 kommenttia:

Yaelian kirjoitti...

Itsetehdyt voiteet ovat ihania! Olin pari kuukautta sitten täällä amerikkalaissyntyisen,täällä asuvan ystävän luona,joka tekee itse kaikki kosmeettiset tuotteensa,itse poimittuja yrttejä käyttäen,ja hän opetti meillekin miten kotona voi helposti laittaa kosmetiikkaa.Olen just tuon tapaista laittanut pari kertaa,ja ihanaa,kun voi itse vaikuttaa tuoksuun,nyt omassani tuoksuu appelsiini ja bergamotti. Rasvaan sillä jalat ja huulet jne.

Sirpa kirjoitti...

Yaelian, mustakin on ihanaa tehdä itse kosmetiikka! Mun ehdoton suosikki on deodorantti, jonka teen nykyisin vanhaan voidemaisen deodorantin purkkiin, joten sitä on tosi helppo käyttää. Tässä resepti, johon nykyisin lisään myös n. 1tl-1rkl kookosöljyä pehmentämään koostumusta.
http://essujalusikka.blogspot.com/2008/11/kosmetiikkaa-keittist.html