7.8.2009

Nälkäpäivän herkkuhaaste.



Muistan jo lapsuudesta Nälkäpäivän, jolloin syötiin vähemmän ja säästyneet rahat saattoi lahjoittaa niille, joilla ei ole ruokaa.

Operaatio Nälkäpäivä on Suomen Punaisen Ristin suurin vuosittainen keräys. Kolmena päivänä syyskuussa kerätään varoja järjestön katastrofirahastoon. Rahastoon kerätyillä varoilla autetaan heitä, jotka apua kulloinkin eniten tarvitsevat.

Haastamme sinut kutsumaan ystäväsi kylään ja kokkaamaan nälkäpäivän reseptejä. Edullisesta ruoasta säästyvät rahat voitte lahjoittaa Operaatio Nälkäpäiväkeräykseen 17.–19. syyskuuta. Näin ruokaa saadaan myös siellä, missä sitä kipeimmin tarvitaan. Haastamme myös muut blogistit mainostamaan Operaatio Nälkäpäivän reseptejä.

Resepteissä on käytetty samoja ruoka-aineita, joita Punainen Risti jakaa katastrofien uhreille ruoka-apuna.

Valkopapu-kasvisletut

2,5 dl valkopapuja
3 perunaa
2,5 dl herneitä
1 dl pinaattia
3 sipulia
3 kananmunaa
2 dl spelttijauhoa
2 dl maitoa tai kasvislientä
1 tl suolaa
1 rkl tilliä
1 rkl öljyä
mustapippuria, muskottia
öljyä paistamiseen

Valkopavut huuhdotaan ja liotetaan yön yli, noin kymmenen tuntia. Papuja keitetään noin tunnin, 1 osa papuja 2 osaa vettä. Liotusvettä ei käytetä keittämiseen. Kuoritut keitetyt perunat, sulatetut herneet ja sipuli jauhetaan monitoimikoneella. Lisätään joukkoon pavut, hienonnettu pinaatti, maito, kananmunat ja mausteet. Jos seos tuntuu liian paksulta, lisätään nestettä. Sekoitetaan. Paistetaan paistinpannulla letuiksi. Tarjotaan puolukan kera. Ohjeesta tulee noin 20 lettua.

Soija-juurespata

500 g porkkanaa
250 g palsternakkaa
100 g purjosipuli
200 g selleriä
800 g punajuurta
8 dl vettä
1 tl rosmariini
1 tl kirveliä
2 rkl soijakastiketta
2 tl kasvisliemijauhetta
1 rkl hunajaa (vegaani voi korvata hunajan muulla makeuttajalla, toim. huom.)
1 tl inkivääri, tuore, raastettuna
2,5 dl soijarouhetta
1 rkl öljyä

Kuori juurekset ja paloittele lohkoiksi. Laita punajuuret ja porkkanat uunivuokaan ja lisää vesi ja mausteet. Anna hautua 180 asteisessa uunissa 20 minuuttia. Lisää loput juurekset ja purjosipuli. Anna hautua noin 40 minuuttia ja lisää soijarouhe. Kääntele hyvin ja anna olla uunissa vielä viisi minuuttia. Lisäkkeeksi voit keittää täysjyväriisiä. Ohjeesta tulee 8 annosta.

Punajuuri-perunasosekeitto

1 kg punajuuria
800 g perunoita
300 g porkkanoita
100 g punasipulia
2,5 l vettä
1 rkl kasvisliemijauhetta
1 tl rosmariinia
0,5 tl suolaa
ripaus mustapippuria
2 dl kevytkermaa tai soijakermaa

Kuori juurekset. Laita punajuuret ensin kiehumaan. Lisää porkkanat, perunat ja punasipuli ja keitä kypsäksi. Soseuta keitto ja lisää kasvisliemijauhe, suola ja mausteet. Lisää kevyt ruokakerma tai soijakerma. Tarkista maku. Annoksia tulee 8–10.

Omenapiirakka

6 dl piimää
3 dl sokeria
1,5 tl soodaa
4 dl vehnäjauhoja
3,5 dl spelttijauhoja
1,5 dl öljyä
1 tl kanelia
1 tl vaniljasokeria

Piirakan pinnalle:
600 g omenakuutioita
1,5 rkl kanelia
1,5 rkl sokeria

Sekoita kuivat aineet keskenään. Lisää piimään kuivat aineet hyvin sekoittaen.
Laita taikina leivinpaperin päälle uunipannulle. Kuori ja kuutioi tai lohko omenat. Laita omenat piirakan pinnalle. Lisää omenoiden päälle kaneli ja sokeri. Paista 180 asteessa noin 30 minuuttia.

Toim. huom. taas: vegaanisen piirakkareseptin löydät muuten esimerkiksi täältä.

2 kommenttia:

Pahalapsi kirjoitti...

Voi kuolaus, että nuo kasvisletut kuulostavatkin ihanilta! Ite en ole pitkään aikaan taas tehnyt lettuja, pitäisi ottaa niskasta kiinni ja kokeilla.

Sirpa Kaajakari kirjoitti...

Letut on ihania! Tein joskus myös tällaisia kasvislettuja: http://essujalusikka.blogspot.com/2008/04/tytetyt-pinaatti-porkkanariskleet.html