27.1.2009

Sienirisotto ja Minestrone-keitto hauduttamalla


Hei pitkästä aikaa! Pahoittelen pitkää hiljaiseloani. Onneksi Ilona on postannut ihania reseptejään ja matkakuvauksia Barcelonasta! Lähes kahden kuukauden hiljaisuuteeni on kaksi syytä. Pieni poikani pissasi tietokoneeni päälle ja se on nyt korjauksessa. Muiden koneilta päivittäminen on muka jotenkin työlästä.

Tämän ensimmäisen onnettomuuden jälkeen jouduin jättämään ruoanlaiton vähäksi aikaa keittiötapaturman vuoksi. Tökkäsin sormeni sauvasekoittimeen hummusta tehdessäni. Paljon verta ja viisi tikkiä. Olkoon tämä varoittava esimerkki teillekin. Jos aiotte kaivaa sormin (eikä esimerkiksi lusikalla kuten järkevää olisi) sauvasekoittimen teriin juuttuneita kikherneitä, ottakaa ensin johto pois seinästä tai EDES (vaikka tämä vaihtoehto minua kyllä kylmää) toinen sormi kauas käynnistysnappulalta vahinkojen välttämiseksi.

Sormeni ei ole vieläkään täysin kunnossa (eikä ole muuten sauvasekoitinkaan, hajosi sekin yhteenotossa sormeni kanssa), mutta bloggausfiilikseni alkaa palata. Ilona postasi taannoin oman "pikaruokansa" eli vähällä vaivalla valmistuvat uuniperunat. Tämänpäiväinen postaukseni menee samaan sarjaan. Näiden hauduttamalla valmistettujen ruokien valmisteluun menee fyysisesti vähän aikaa, vaikka haudutukseen onkin varattava tunti jos toinenkin. Aloitin pikaruoille oman luokkansa (ks. oikean laidan tunnisteet).

Sain joulunlahjaksi riisinkeittimen, jossa on haudutuspataominaisuus (slow cooker). Kerrankin hyödyllinen vempain! Aikaa ruoanlaittoon on lapsiperheessä liian vähän ja pienen kaksivuotiaan apulaisen kanssa ruoanlaitto hidasta ja sotkuista (joskin hauskaa toki!). Kun mies tulee töistä kuudelta, olisi kiva syödä heti, eikä jonkun ruveta vasta vääntämään ateriaa.

Haudutuspata onkin täydellinen ratkaisu väsyneisiin arki-iltoihin. Sinne laitetaan ainekset pienelle lämmölle hautumaan ja voin sillä välin nostaa jalat ylös (tai oikeammin: pestä pyykkiä tai leikkiä lapsen kanssa) sen hoitaessa hommat. Keittimen voi jopa ajastaa aloittamaan kypsennyksen tiettyyn aikaan. En laittaisi moneksi tunniksi pilaantuvia aineksia pataan odottamaan haudutusta, mutta riisin ja veden voi ainakin hyvin laittaa jo aiemmin päivällä valmiiksi.

Keittimessäni on muuten ihana keraaminen pata. En halunnut teflon-pataa, koska pelkään siitä mahdollisesti liukenevia kemikaaleja. Olen nyt tehnyt siinä kahta ruokaa: risottoa riisinkeitintoiminnolla ja kasvis-minestronekeittoa haudutuspatatoiminnolla. Risotto oli nopeampi vaikka vaatikin ainesten esipaistoa paistinpannussa eli se oli siinä mielessä työläämpi ja tiskiä syntyi enemmän. Haudutuspatatoiminto vaatii etukäteissuunnittelua - minestronekeiton haudutuskin kestää 2,5 tuntia. Jos haluaa syödä keittoa nopeammin, kannattaa hauduttaa se siis kattilassa hellalla.

Keittimeni on tilavuudeltaan luullakseni noin 1,5 litraa ja reseptien määrät ovat sen mukaiset. Jos käytät erikokoista keitintä, sovella määriä sen mukaan. Ruoat voi hauduttaa myös kattilassa hellalla pienellä lämmöllä. Sekoita hellalla keittäessäsi välillä, ettei ruoka pala pohjaan.

Sienirisotto riisinkeittimessä

3 rkl oliiviöljyä
3 valkosipulin kynttä, hienonnettuina
4 3/4 dl Arborio-riisiä (lyhytjyväistä, muistuttaa puuroriisiä, en tiedä voisiko sitä käyttää?)
2 1/3 dl kuivaa valkoviiniä
14 dl kasvislientä
1 iso portobello-sieni
0,5 dl voita
1 dl Parmesan-juustoa
suolaa ja pippuria maun mukaan

Kuumenna öljy paistinpannussa tai kattilassa keskilämmöllä. Lisää valkosipuli, pilkotut sienet, kääntele hetken ja lisää riisi. Sekoittele minuutin verran, kunnes riisi kuultaa. Lisää viini ja keitä pienellä lämmöllä kymmenisen minuuttia ilman kantta. Siirrä seos riisinkeittimeen, lisää kasvisliemi ja keitä tavallisen riisin keittotoiminnolla kypsäksi. Lisää lopuksi voi, juusto ja mausteet.

Kasvis-Minestrone-keitto haudutuspadassa

Tähän voi käyttää kaikenlaisia jämiä jääkaapista, sovella siis reseptiä tarpeen mukaan. Tässä reseptissä käytetään, mitä meillä sattui tänään olemaan. Usein käytän vastaavaan keittoon myös kesäkurpitsaa. Keitän kuivattuja papuja yleensä isomman satsin kerrallaan ja pakastan noin 2 desilitran kippoihin tai pusseihin. Voit käyttää myös tölkkipapuja.

2 valkosipulinkynttä pilkottuna
2 porkkanaa ohuina viipaleina
pala paprikaa pieninä kuutioina
1 dl pakasteherneitä
2 dl ruskeita papuja (tölkistä tai etukäteen liotettuja ja keitettyjä)
1 tlk tomaattimurskaa
2 tl oreganoa ja / tai basilikaa
(laitoin joukkoon myös munakoisotomaattikastikkeen jämät jääkaapista)
suolaa ja pippuria maun mukaan
pari desiä riisiä tai pätkittyjä spagetteja (meillä oli tähteeksi jäänyttä kypsää spagettia, leikkasin ne saksilla valmiin ruoan joukkoon)
kasvislientä lopuksi niin että pata melkein täyttyy

Lisää kaikki ainekset haudutuspataan, nestettä lopuksi sen verran, että se on melkein täynnä. Peitä kannella ja hauduta keittotoiminnolla (jos sellainen on) 2-2,5 tuntia tai kunnes vihannekset ovat pehmenneet. Lisää riisi tai spagetti mukaan viimeiseksi 20 minuutiksi ja sekoita. Jos käytät valmiiksi keitettyä, esim. tähteeksi jäänyttä spagettia, lisää se vasta valmiin ruoan joukkoon.

5 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Auts! Toivottavasti sormi paranee pian.
Papuminestrone on muuten tosi hyvää, olen tehnyt sitä muutamia kertoja ihan perinteisesti keittämällä.

Jael kirjoitti...

Huh, tuo sormiturma kuulostaa pahalta,toivottavasti paranee kokonaan ja pian! Ja onneksi tietokonekin toimii; se että poikasi pissasi koneeseen kuulostaa melkein hassulta ellei se olisi myös surullista, koneen kannalta siis ;-)

Mulla on tavallinen riiskeitin, mutta tuo haudutuspatatoiminta kuulostaa tosi hyvältä.

Sirpa Kaajakari kirjoitti...

Elina, niin on, mäkin yleensä teen minestronea ihan hellalla, nopeaa ja helppoa sekin!

Yaelian, kiitos, se näyttää paranevan aika hyvin! Toivottavasti koneenikin paranee :D Luulisin, että tuota risottoa voit tehdä ihan riisinkeittimessäkin, koska käytin siihen riisinkeitintoimintoa.

Anonyymi kirjoitti...

Taas nähdään se, ettei mukuloista ole kuin haittaa.
-Jokke-

Sirpa Kaajakari kirjoitti...

Jokke, on niistä iloakin! ;)