15.2.2009

Halpaa luksusta



Lueskelin kahvilassa tammikuun Trendi-lehteä. Kolumnisti kirjoitti ystävästään, joka oli vastannut kysymykseen siitä, mistä ruoasta eniten pitää: "Mistä tahansa kalliista". Jäin miettimään, vastaisinko itse samalla tavalla. No, oikeastaan sitä ei tarvinnut kauan miettiä, en todellakaan vastaisi. Ruoka ei ole yksi niistä asioista, joissa mielestäni laatu maksaa. Arvostan toki ammattilaiskokkien taidokkuutta ja estetiikantajua, mutta mitä tulee pelkkiin raaka-aineisiin hinta ei ole mielestäni suoraan verrannollinen luksukseen.

Itselleni luksusta on kaviaarin sijaan alusta asti valmistettu ruoka, itse leivottu leipä tai vaikka spontaani piknik, joiden ylellisyys perustuu nähtyyn vaivaan, niille omistettuun aikaan tai usein jo vain hyvään seuraan ja oikeaan paikkaan. Ihailen ihmisiä, jotka valmistavat aterioita lähes mistä tahansa, jotka osaavat arvostaa ylenkatsottuja raaka-aineita ja joille vähemmän on enemmän.

Punajuurikeitto
neljälle

4-5 punajuurta
1 palsternakka
1 sipuli
1 litra kasvislientä
(yrttejä)
mustapippuria

Keitä kuoritut ja paloitellut punajuuri, palsternakka ja sipuli kasvisliemessä pehmeiksi. Soseuta ja mausta. Koristele vaikka varrasleivästä murennetuilla krutongeilla.

Maa-artisokka-valkosipulikeitto
neljälle Tämän reseptin olen napannut jostain lehdestä tai ehkäpä netistä, mutta valitettavasti en muista sen alkuperää

n. 600g maa-artisokkaa
1 valkosipuli (huom! kokonainen valkosipuli, ei vain kynsi)
n. 5 dl kasvislientä
1 prk ranskankermaa (200g)
suolaa
pippuria

Kuori maa-artisokat ja valkosipuli ja keitä kasvisliemessä pehmeiksi. Lisää ranskankerma ja soseuta. Lisää tarvittaessa lientä. Mausta.

Meillä harrastetaan usein myös juurespeltiä, joka valmistuu näin:
Pilko kulhoon punajuurta, palsternakkaa, perunoita, lanttua, porkkanaa ja juuriselleriä, kaada joukkoon reilu loraus soijakastiketta ja oliiviöljyä ja lisää pippuria ja runsaasti yrttejä - rosmariini sopii tähän erityisen hyvin. Kaada sekoitus leivinpaperille pellille ja paahda uunissa 200 asteessa noin tunti. Tee lisukkeeksi kermaviilikastike, jossa kermaviiliin on sekoitettu vaikka murennettua fetaa tai vuohenjuustoa ja yrttejä.

3 kommenttia:

Nelle kirjoitti...

päivittelin linkkilistaa ja törmäsin blogiinne - lisään joukon jatkoksi :) Tervetuloa muuten osallistumaan maaliskuun ruokahaasteeseen :)

Sirpa Kaajakari kirjoitti...

Kiitos Nelle! Kohteliaimmin kiitän myös ruokahaastekutsusta. Joudun itse kieltäytymään haasteesta, koska meillä täällä USA:ssa vihannekset punnitaan vasta kassalla, enkä tuota kalaakaan syö. Mutta ehkä Essun ja Lusikan toinen blogisti, Ilona, vastaa haasteeseen puolestamme?

Ilona kirjoitti...

Täytyykin katsoa, ehtisikö sitä vaikka viikonloppuna. Hauskalta kuulostaa!

Tämä onkin varsinainen haaste, sillä lähikauppamme kalatiskillä kotimainen vaalea kala on kortilla, eikä halliin ikinä tunnu lauantaisin ehtivän ennen sulkemisaikaa.

Mielessä alkoi heti vilahdella erilaisia herkullisia kalaruokia, mutta ehkä pitäisi ensin selvittää, mikä se meidän kaupan numero 42 on.