24.11.2008

Kosmetiikkaa keittiöstä



Tämä resepti ei ole syötävää! Mutta kokkaamisen tuntu siinäkin tulee. Järjestin eilen I am not a dirty hippie -juhlat ja teimme kotitekoista deodoranttia ja huulirasvaa. Tässä reseptit.

Luonnollinen deodorantti

3 rkl sheavoita (googlaamalla selvitin, että sitä saa netistä esim. täältä ja että suomeksi sen nimi voi olla myös karitevoi, voipuunvoi tai bassiavoi, mutta kertokaa Suomessa asuvat luonnonkosmetiikan tekijät, mistä ostatte valmistusaineita.)
3 rkl ruokasoodaa (tätä saa leivontahyllystä, jotkut kaupat Suomessakin myyvät isommissakin erissä, ostan itse täältä kilotolkulla ja käytän myös hiustenpesuun, siivoukseen, hyönteistenpuremiin ja pesukoneessa kestovaippojen pesuun yms.)
2 rkl maissitärkkelystä (Maizenaa tms. siis)
2 rkl kaakaovoita
Muutama tippa E-vitamiiniöljyä (esim. kapseleista voi puristaa, käytä silloin parin kapselin sisältö)
10-20 tippaa puhdasta eteeristä öljyä, tarkista ettei öljyyn ole lisätty muita öljyjä, alkoholia tms. (itse käytin noin 10-15 tippaa appelsiiniöljyä, ja 3-5 tippaa Eucalyptus-öljyä, joka on desinfioiva. Muita deodoranttiin sopivia öljyjä desinfioivien yms. ominaisuuksiensa vuoksi ovat mm. rosmariini, laventeli ja patsuli, voit kokeilla myös sekoituksia öljyistä, joiden tuoksu miellyttää sinua.)

1. Sulata ainekset (kaikki paitsi E-vitamiini ja eteeriset öljyt) mikronkestävässä kulhossa mikrossa, noin minuutti riittänee mikrosta riippuen. Voit myös sulattaa ainekset kattilassa hellalla. Sekoita hyvin.

2. Lisää E-vitamiini ja eteerinen öljy.

3. Kaada rasiaan tai pieneen lasipurkkiin ja laita jääkaappiin kovettumaan hetkeksi.

4. Levitä käsin puhtaaseen kainaloon. Jos kylppärissäsi on viileää, deodorantti voi olla melko kovaa ja tuntua hankalalta levittää. Itse kaivan siitä herneenkokoisen pallon, lämmitän käsissä ja levitän kainaloon. Toimii paremmin kuin monet luonnolliset deodorantit, joita olen kokeillut. Kaupan deodorantteja ihoni ei kestä ja pelkään, että niiden ainesosat voivat olla terveydelleni haitallisia.

Laitoin deodorantin reilun desilitran rasiaan (kannellinen laakea metallirasia). Siitä tulee paksua tököttiä, kylmässä se on jopa melko kovaa. Lämpimänä päivänä koostumus on oikein hyvä, vähän kuin joku paksu vartalovoi. Jos et käytä tätä pitkään aikaan, laittaisin sen ehkä jääkaappiin, mutta luulisin että se muuten säilyy kyllä käyttöaikansa kylppärin hyllyssäkin. Takuuvarmasti en vielä ainakaan tiedä.

Huulirasva

2 tl kaakaovoita
2 tl sheavoita (ks. edellinen resepti)
2 tl jojobaöljyä, oliiviöljyä tms.
Tippa E-vitamiinia
Eteeristä öljyä, piparminttu sopii huulirasvaan

Sulata ainekset mikrossa (kaikki paitsi E-vitamiini ja eteerinen öljy), 30-60 sekuntia. Lisää loput ainekset, sekoita ja kaada pieneen rasiaan. Laita jääkaappiin hyytymään vähäksi aikaa.

Huulirasva 2

1 tl mehiläisvahaa
1,5 tl sheavoita
3/4 tl kaakaovoita
2 tl oliiviöljyä, jojobaöljyä tms.
Muutama tippa piparminttuöljyä.

Valmista kuten edellisessä ohjeessa.

Jos joku tietää hyvän kasvovoiteen / vartalovoin ohjeen, laittakaa tulemaan!

Lähteet: Kaksi ensimmäistä reseptiä Angry Chicken -blogista, viimeisen alkuperää en valitettavasti muista.

-----------------------------
Peksu antoi linkin suomalaiseen nettikauppaan, mistä voi tilata raaka-aineita! Pieni Tuoksukauppa Siellä on myös reseptejä! Kiitos tästä tiedosta!

3 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Mistä olet hankkinut nuo purkit huulirasvalle? Suunnittelin huulirasvojen tekoa joululahjaksi- oikein urakalla (n. 25kpl). Kunnes tajusin, että huulirasvahylsyt maksavat lähes euron kappale :o .

Jos pieni tuoksukauppa (nettikauppa) ei ole vielä tuttu, suosittelen. Sieltä olen katsellut saippuan, huulirasvan, hierontaöljyn yms. tekoaineita.

Sirpa Kaajakari kirjoitti...

Tilasin ne amerikkalaisesta nettifirmasta, http://www.mountainroseherbs.com/. En osaa sanoa toimittavatko Suomeen, voisit tarkistaa! Laita hakuun "tins". Huulirasvapurkkini olivat kokoa 1 oz, deodoranttipurkit 4 oz. Olen menneisyydessä käyttänyt vanhoja filmirullapurkkeja, ne soveltuivat mainiosti huulirasvan säilytykseen, mutta niitäkään sulla varmaan ei ole 25 kappaletta plakkarissa :D

Kiitos Pieni tuoksukauppa vinkistä. Lisään jutun loppuun linkin.

Sirpa Kaajakari kirjoitti...

Lisään deodorantin reseptiin nykyisin myös 1tl-1rkl kookosöljyä saadakseni siitä pehmeämmän. Otin purkiksi käyttöön vanhan voidemaisen deodorantin purkin ja se toimii hyvin! Deodorantti on nyt kaiken lisäksi helppokäyttöinen!