15.9.2008

Terveellinen välipala: Rusinapötköt evääksi tai hiukopalaksi


Kannan usein mysli- tai muropatukoita mukana retkillä ja ihan arkenakin käsilaukussa siltä varalta, että nälkä yllättää minut tai lapseni. On vaikeaa löytää terveellisiä myslipatukoita, jotka eivät sisältäisi turhaa sokeria. Kokeilin siksi tehdä niitä itse ja ne onnistuivat mielestäni melko hyvin. Ne eivät ole niin makeita kuin kaupoista ostettavat usein ovat, mutta se kai oli päämääränikin. Ensi kerralla laitan makeutukseksi ehkä hiukan xylitol-jauhetta, jota täältä saa luontaistuotekaupasta.

Lainasin reseptin kirjasta Simply Natural Babyfood (Cathe Olson). Itse teen mieluiten koko perheelle samoja ruokia ja olen siksi karttanut tällaisia lastenruokakirjoja, mutta onneksi monet resepteistä on aikuisillekin maistuvia. Tämän kirjan reseptit ovat tosin usein turhankin terveellisen makuisia, mutta joukossa on onnistuneempiakin keitoksia.

Ostin kaikki patukoiden ainekset luomuna, mutta tavallisetkin toki käyvät. Sitruksen kuoren suosittelen kuitenkin raastettavan luomuhedelmästä, koska torjunta-aineet tuppaavat kerääntymään kuoreen.

Myslipatukat

2 1/3 dl graham- tai ohrajauhoja
2 1/3 dl kaurahiutaleita
0,5 tl merisuolaa
0,6 dl ruokaöljyä
2 1/3 dl saksanpähkinöitä
2 1/3 dl rusinoita
2 1/3 dl kuivattuja luumuja
1 rkl raastettua appelsiinin tai sitruunan kuorta
0,8-1,2 dl vettä

Laita uuni lämpenemään 160 asteeseen. Öljyä neliskanttinen uunivuoka (noin 20 x 20 cm).

Sekoita jauhot, kaurahiutaleet, suola ja öljy sormin tasaiseksi seokseksi.

Rouhi pähkinät monitoimikoneessa tai osta valmista pähkinärouhetta. Sekoita pähkinät kaurahiutaleseokseen.

Soseuta rusinat ja luumut monitoimikoneessa. Minulla ei ole monitoimikonetta, joten soseutin ne tehosekoittimessa veden kanssa (0,8 dl). Monitoimikoneeseen ei tarvita vettä, voit lisätä sen silloin myöhemmässä vaiheessa.

Sekoita soseutetut hedelmät, appelsiininkuori (ja 0,8 dl vettä, jos et ole käyttänyt sitä jo kuivattujen hedelmien soseutuksessa) kaurahiutale-pähkinäseokseen. Jos seos ei pysy kasassa, lisää vielä loput vedet (kaiken kaikkiaan 1,2 dl).

Painele seos uunivuokaan ja paista uunissa puolisen tuntia. Anna jäähtyä ja leikkaa 16 neliöksi. Säilytä ilmatiiviissä astiassa.

5 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Ihanaa! Syön itsekkin hirveästi mysli- ja pähkinäpatukoita ja olen jo pidempää miettinyt, kuinka niitä voisi tehdä itse, mutten ole ikinä päässyt ajatusta pidemmälle. Kiitos siis tästä :)

Sirpa Kaajakari kirjoitti...

Näiden tekeminen ei vienyt kauaa eli helppoakin se on! Reseptiä muuttelemalla voi saada vaihtelua makuun. Hunajalla voi lisätä makeutta ja voi käyttää eri pähkinöitä ja kuivattuja hedelmiä.

Sammakko kirjoitti...

Tämähän oli hauska resepti! Aineksiakin löytyy kaapista, joten taidan kokeilla.

Anonyymi kirjoitti...

Mistä tarkalleen ottaen sait xylitolia jauheena?

Sirpa Kaajakari kirjoitti...

Asun Yhdysvalloissa ja ostin xylitol-jauhetta täkäläisestä luontaistuotekaupasta. Mulla ei valitettavasti ole aavistustakaan, saako sitä jauheena Suomesta jostain. Jos ei sitä, niin saisikohan Ruohonjuuresta tms. muita terveellisempiä makeutusaineita kuten agave-siirappia tai steviaa?