7.9.2008

Hyvästi kesä, tervetuloa syksy eli sano se keitoin


Oma ehdoton kesäkeittoni on ollut gazpacho siitä asti, kun vuosia sitten asuin Espanjassa. Andalusiassa ei ollut epätavallista, että joku vieraista toi illanistujaisiin mukanaan gazpachoa puolentoista litran muovipullossa, joka laitettiin kiertoon. Itse teen keittoa aika klassisella reseptillä, joskin raaka-aineiden määrät saattavat hieman vaihdella ja maku on aina hieman erilainen vuodenajasta ja vihannesten mausta riippuen. Testaile raaka-aineiden määriä, jotta löydät maun, josta pidät eniten ja tiedät tulevaisuudessa, mihin tähdätä. Tämä ei ole turhan tarkkaa.

Gazpacho

5 tomaattia kaltattuina
noin 10 cm pala kurkkua
½ punainen paprika
puolikas valkosipulinkynsi (valkosipulia voi toki lisätä enemmänkin, mutta tarkista ensin maku
varsinkin jos tarjoat keiton saman tien. Maku tasaantuu yön yli jääkaapissa.)
pala vanhaa leipää (tuorekin tietysti käy, mutta keiton ideana on alun perin ollut "mitä
kaapista/kasvimaalta löytyy")
reilu loraus oliiviöljyä ja saman verran balsamiviinietikkaa

Sekoita kaikki ainekset tehosekoittimessa.

Jos tarjoat keiton heti, lisää siihen vielä jääpaloja, jotta saat siitä tarpeeksi kylmää. Laita keitto muuten jääkaappiin odottamaan. Jos haluat keitosta juotavaa, laita pienempi pala leipää ja mahdollisesti loraus vettä.

Keiton kanssa voi tarjota kurkkukuutioita, leipäkrutonkeja, murennettua keitettyä kananmunaa ja sipulisilppua.


Syksyyn sopii hetkessä valmistuva, höyryävän kuuma misokeitto. Blogimme kaksi vakiolausahdusta tuntuvat olevan "en nyt osaa sanoa raaka-aineiden tarkkoja määriä" ja "tähän voi laittaa melkein mitä vain". No, misoliemeen voi tosiaan laittaa mitä tahansa. Tässä helppo perusmiso.

Helppo misokeitto
kahdelle

5 dl vettä
n. 2 rkl misotahnaa jossa on dashi valmiina (tätä saa Helsingistä ainakin Tokiokanista, ties
vaikka jo marketeistakin. Lisää varovasti ja tarkista makua)
1 tl kuivattua wakamelevää
pala purjoa ohuina suikaleina
pala (pehmeää) tofua kuutioina

Liota levä vedessä ja kaada vesi pois.

Liota misotahna tilkkaan vettä.

Kuumenna vesi kiehuvaksi ja ota kattila liedeltä. Lisää misotahna sekä purjo, tofu ja levä. Kuumenna keitto mutta älä anna kiehua. Tarjoa riisin kanssa.

2 kommenttia:

Sirpa Kaajakari kirjoitti...

Tein reseptin innoittamana tänään ensimmäistä kertaa elämässäni misokeittoa, se oli hyvänmakuista, vaikka haistettuani sitä olin hiukan epäluuloinen.

Pari kysymystä nousi mieleen kokatessasi: leväpussin kyljessä käskettiin vain heittää levät kiehuvaan veteen, ei kaatamaan liotusvettä pois. Mihinhän veden poisheittäminen/ei-poisheittäminen perustuu?

Tiedätkö mihin perustuu se, ettei misoa saa keittää? Löytäisin ehkä googlestakin, mutta nopeampaa vain kysyä :)

Ilona kirjoitti...

Ehkä levät voi hyvin vaan heittää sekaan kuivanakin. Monissa ohjeissa kehotetaan liottamaan, mutta en osaa sanoa, mihin se perustuu.

Misotahnan maku muuttuu keitettäessä, ja siksi keiton ei saa antaa kiehua.