30.1.2010

Vihreää smoothieta kevättunnelmissa

 
Ilonan kesäsalaatti sai minutkin kevätmielelle, vaikka täällä eteläisessä Kaliforniassa ei koskaan kauhean talvista ole ollutkaan. Santa Monican rannalla olimme laskiaistiistainakin paistattelemassa päivää. Tuntuu, että vuodenajat ovat kuitenkin ohjelmoituna sisälleni ja odotan vuodenaikojen vaihtumista kuten ennenkin. Kevään odotukseni inspiroi ostamaan Wholefoods Marketista tarjousnarsisseja ja valmistamaan vihreää smoothieta. Juoman vihreys voi pelottaa, mutta smoothie on lähes kermainen, joskin kirpeä ja ihanasti vaahtoava tehosekoittimen jäljiltä. Ainekset ja määrät ovat melko vapaita ja maun mukaan sovellettavissa.

Vihreä smoothie

Pussillinen/nippu tuoretta pinaattia
2-3 limen mehu (tai koko hedelmät kuorittuina)
1-2 vihreää omenaa lohkottuina (jos haluat vähemmän kirpeää, käytä makeampia omenia)

Hienonna ainekset monitoimikoneessa tai tehosekoittimessa vaahtoavaksi juomaksi. Tarjoa heti, huomasin että smoothien maku ja väri alkaa muuttua tunkkaiseksi jonkin ajan kuluttua.

29.1.2010

Ruokaisa salaatti, yrttiöljy ja parmesantahna



Kuulkaapas, nyt on aika kaivaa arkistojen kätköistä viimekesäinen kuva. Ehkä se tuo hieman toivoa siihen, että tämä talvi loppuu aikanaan. Ja eihän salaatti ole talvella ollenkaan huono vaihtoehto. Tee se juureksista.

Kuvan kesäinen salaatti koostui erilaisista salaatinlehdistä, kikherneistä, kevyesti keitetyistä porkkanoista, kirsikkatomaateista, retiiseistä, tankoparsasta ja avokadosta. Tähänhän voi tietysti laittaa mitä tahansa, marinoituja punajuuria, vihreitä papuja, mitä tahansa keksiikin.

Kikherneet ja porkkanat on kieritelty yrttiöljyssä, joka valmistuu sekoittamalla tehosekoittimessa muutama iso kourallinen tuoreita yrttejä (tässä muistaakseni lehtipersiljaa ja basilikaa), noin desi oliiviöljyä ja vähän suolaa.

Kastikkeksi tein parmesaanitahnan Karolina Sparringin Kunnon salaatti -kirjasta. Ohje on pakko jakaa tässä, sillä se oli menestys:

Parmesantahna

1 dl vispattua ranskankermaa
2 dl karkeaksi raastettua parmesania
mustapippuria myllystä

Sekoita ja siinä se.