2.10.2009

Amerikkalaiset klassikot: Grilled cheese sandwich ja variaatioita



Varoitus! Tämä ruoka ei ole terveellistä nähnytkään! Liiallinen kulutus voi johtaa sydänkohtaukseen! (Amerikkalaiset ovat kuuluisia oikeusjuttujen pelossa tuotteisiin liimattavista varoitusteksteistä. Lue hauskoja varoituksia Wacky Warnings -sivuilta.)

Grillattu tai paistettu juustoleipä on kaikessa yksinkertaisuudessaan amerikkalainen klassikko. Lapseni rakastaa sulan juuston ja rapean leivän yhdistelmää, jota myydään jokaisessa kunnon amerikkalaisessa ravintolassa. Viisi dollaria leipäpalasta ja juustosta on aika paljon, joten päätin ryhtyä valmistamaan niitä kotona. Luulisi, että grilled cheese sandwichin tekemiseen ei reseptiä tarvita, mutta muutaman kärventyneen yrityksen jälkeen ryhdyin tutkimaan netistä niksejä tämän gourmetruoan valmistukseen. Tässä yksi tapa, joka on nyt vakiintunut meidän perheen suosikiksi.

Perusohje:

2 viipaletta paahtoleipää (käytän itse vain kokojyväleipää luodakseni illuusion terveellisyydestä)
2 viipaletta cheddar-juustoa
1-2 rkl voita



Laita paistinpannu (mielellään valurautainen) lämpenemään keskilämmölle. Opin kantapään kautta, että jos pannu on liian kuuma, leipä palaa ennen kuin juusto on sulanut ja tuloksena on hyvin surullinen juustoleipä. Sulata pannussa puolet voista. Laita juusto leipäviipaleiden väliin ja nosta se pannulle. Painele leipää paistinlastalla.



Kun leipä on ruskistunut, käännä se. Ennen kuin lasket leivän takaisin pannuun, lisää loppu voi ja anna sen sulaa. Leipä on valmis kun se on kullanruskea.



Vähän terveellisempiin variaatioihin voit lisätä ohuita tomaattiviipaleita, paahdettua paprikaa, paistettuja sieniä, erilaisia juustoja, sipulia tai oikeastaan ihan mitä vaan.

Onko joku amerikkalainen klassikkoruoka, jonka valmistuksen haluat oppia? Laita viestiä kommenttikenttään tai essujalusikka@gmail.com. Valitsen ehdotuksista kiinnostavimmat ja raportoin kokeiluistani blogissa.

9 kommenttia:

Jael kirjoitti...

No tämä ei ehkä ole klassikkoruoka,mutta söin sitä Yhdysvalloissa asuessani ja myöhemmin tein sitä Suomessa pari kertaa,kunnes poikani sanoi,ettei enään jaksa syödä TAAS Baked Zitiä. Pidin kovasti,silloin vielä söin joskus lihaa.Kyseinen ruokalaji on Baked Ziti,oletko koskaan tehnyt? En ole nähnyt tätä pastaruokaa missään muualla kuin USAssa.

Nelle kirjoitti...

mulla on paha tapa aina välillä sortua voileipägrillin armoille. tästä tuli kyllä mieleen juurikin nuo leivät, joita grillistä tulee; mitä tahansa ja paljon juustoa ;)

uh... ihania.

satu kirjoitti...

Mac&cheese! Kerran olen sitä tehnyt jollakin suomalaistetulla ohjeella ja siitä tuli ihan kamalaa. Haluaisin uskoa, että siitä on parempiakin reseptejä olemassa, kun se kerran on niin suosittu. Ja onhan esim. spetzle goudajuustolla aivan mielettömän hyvää.
Hyvännäköisiä leipiä, pitääpä koettaa, erikoisherkkuna tuo menee, vaikkei tosiaan mikään terveysherkku ole.

Sirpa Kaajakari kirjoitti...

Enpä ole tainnut syödä Baked Zitiä, jotain vähän samantyyppistä kasvisversiota kyllä. Laitetaan se ja mac&cheese listalle odottamaan!

Monica kirjoitti...

Hei,
Löysin blogiisi googlettaessani ohjetta kurpitsansiemensämpylöille. Huomasin, että asut Lousianassa ja myöhemmistä postauksista kävikin ilmi että olette muuttaneet Los Angelesiin. Olemme muuttaneet perheeni ja koiriemme kanssa elokuun lopulla Santa Monicaan, eli melko lähekkäin asustellaan :) Ensimmäisen Halloweenin lähestyessä olen minäkin tehnyt kurpitsapiirasta, paahtanut kurpitsansiemeniä, eilen oli vuorossa pumpkin bread ja tänään sitten kurpitsansiemensämpylät, eli hyötykäytettyä tuli kurpitsat täälläkin :)
Hyvää syksyä sinulle ja perheellesi!

Sirpa Kaajakari kirjoitti...

Santa Monicaan, hauskaa! Me ollaan täällä toisella puolella Losia, Pasadenassa. Käydään Santa Monicassa kyllä välillä rannalla :)

Sirpa Kaajakari kirjoitti...

Sade, vihdoin sain aikaiseksi mac and cheese postauksen!
http://essujalusikka.blogspot.com/2011/02/amerikkalainen-klassinen-lohdutusruoka.html

Sanna kirjoitti...

Heipähei!

Mulle iski akuutti USA-ikävä ja etsin Googlesta ohjetta grilled cheeselle, ja päädying blogiinne. Kiitos tästä ohjeesta, menenkin heti kokeilemaan! :-)

-Sanna

Anonyymi kirjoitti...

Googlettamalla mieki tämän löysin. Illalla testiin glut. Paahtoleivällä :)