19.4.2009

Tosi hyvä kasvislasagne


Ystäväni sai juuri vauvan ja päätin antaa heille lahjaksi illallisen kotiinkuljetettuna. Kysyin, mitä he haluaisivat syödä ja he pyysivät minun erikoisuuttani. En tiedä onko minulla varsinaista "erikoisuutta", mutta päätin tehdä kasvislasagnea. Olen vuosien varrella kehitellyt kasvislasagnereseptin, jota kasviksiin epäluuloisesti suhtautuvat lihansyöjätkin syövät mielellään. En yleensä mittaa, joten maistele matkan varrella ja lisää mitä makunystyrät vaativat.

Maanmainio kasvislasagne

Lasagnelevyjä (itse käytän lähes aina kokojyvää, se maistuu mielestäni paremmalta)
Juustoraastetta

Tomaattikastike:

oliiviöljyä
1-2 valkosipulin kynttä
pari desiä tummaa soijarouhetta
(muutamia kuivia soijapaloja sekaan)
soijakastiketta
1-2 porkkanaa
1 pieni kesäkurpitsa
kourallinen sieniä (herkkusieniä, mieluiten tuoreita ja sieniaikaan olen käyttänyt kantarellejä tai tattejakin)
1 tlk kidneypapuja tai ruskeita papuja
1-2 tlk tomaattimurskaa
1 dl pakasteherneitä
1 kasvisliemikuutio ja / tai suolaa
mustapippuria
paprikajauhetta
oreganoa
basilikaa
1 prk smetanaa

Laita soijarouhe likoamaan soijakastikkeella maustettuun veteen. Kuumenna öljy pannussa keskilämmöllä, kuullota ensin valkosipulit kevyesti ja lisää sitten pieniksi pilkotut porkkanat, kohta pilkotut sienet ja kesäkurpitsa. Valuta soijarouheesta liotusvesi pois ja lisää pannuun. Lisää tomaattimurskaa sen verran, että muodostuu helposti sekoitettava kastike. Anna hautua hetken ja lisää loput ainekset.

Valkokastike:

noin 3-4 kukkuraista ruokalusikallista venhäjauhoja
rasvaa (itse käytän voita ja öljyä sekaisin)
vettä ja maitoa
juustoraastetta
kasvisliemikuutio tai suolaa
ripaus valkopippuria / muskottipähkinää

Yhdistä rasva ja jauhot kattilassa. Lisää rasvaa sen verran, että seoksesta muodostuu helposti sekoitettava tahna. Lisää tilkka vettä ja sitten maitoa, sekoita vispilällä vimmatusti. Anna välillä jauhojen kypsyä ja lisää maitoa, kunnes sopivanpaksuinen kastike on syntynyt. Lisää mausteet ja kourallinen juustoraastetta.

Säädä uuni 175-200 asteeseen, voitele vuoka. Laita hiukan tomaattikastiketta pohjalle ja kerros lasagnelevyjä. Levitä päälle kerros tomaattikastiketta ja ihan hiukan valkokastiketta, sitten taas lasagnelevyjä ja molempia kastikkeita (valkokastiketta vain vähän, säästä suurin osa pinnalle). Laita kerroksia sen verran kuin vuokaan mahtuu ja aineksia piisaa. Koko komeuden päälle levitä loppu valkokastike niin että koko lasagne peittyy ja muhii valkokastikehunnun alla. Päällimmäiseksi ripottele reilusti juustoraastetta. Joskus ripottelen vielä seesaminsiemeniä pinnalle.

Paista uunissa 60-90 minuuttia tai kunnes pinta ruskistunut ja haarukka menee helposti levyjen läpi.

6 kommenttia:

Jael kirjoitti...

Kuulostaa herkulliselta!

Sirpa Kaajakari kirjoitti...

Yaelian, se on *huokaus*. Olispa sitä vielä! :)

Sininen kirjoitti...

Tein tuota tänään ilman soijarouhetta ja laitoin lisäksi yhden punasipulin. Oli aivan taivaallista :)

Sirpa Kaajakari kirjoitti...

Sininen, kiva että maistui! En olekaan tehnyt tätä vähään aikaa, täytyypä taas ryhtyä lasagnen tekopuuhiin!

nalle-emo kirjoitti...

Tein tätä tänään isänpäivän aterialle ja oli kasvislasagneksi todella ruokaisa, täyttävä ja monipuolinen! Olisin voinut maustaa enemmän, mutta onneksi tätä voi maustaa vielä pöydässäkin kukin oman maun mukaan. Kiitos reseptistä!

Sirpa Kaajakari kirjoitti...

Kiitos palautteesta Nalle-emo! Teen tätä usein kun tulee vieraita, koska se on yleensä menestys oli sitten kyse seka- tai kasvissyöjistä.