5.5.2008

Serenadi tofulle (mango-inkivääri-tofu)



Tämä hurmaava resepti on amerikkalaisesta keittokirjasta Vegan with a Vengeance. Kirjan tekijä on Isa Chandra Moskowitz, vegaanikokki ja yksi Post Punk Kitchen televisio-ohjelman juontajista. Resepti sisältää myös vinkkejä mangon pilkkomiseen ja tofun oikeaoppiseen käsittelyyn.

Mango-inkivääri-tofu

Valitse mangoja, jotka ovat kypsiä, mutteivät ylikypsiä. Kun painat mangon pintaa, se antaa periksi vain hiukan. Määrät reseptissä voivat kuulostaa erikoisilta, koska olen muuntanut ne amerikkalaisista mittayksiköistä (esim. 1 cup on 2,36 desilitraa ja näin ollen olen muuntanut esimerkiksi 1/4 cupin "reiluksi 0,5 desilitraksi".)

Marinadi tofulle:

2 tl maapähkinäöljyä (minulla ei ollut tätä, joten käytin seesamiöljyä)
3 valkosipulinkynttä
Reilu 0,5 dl tuoretta inkivääriä, karkeasti pilkottuna
1 jalapenopaprika (poista siemenet ja pilko)
2 suurta mangoa, kuorittuna ja karkeasti pilkottuna
Reilu 0,5 dl vaahterasiirappia
2 1/3 dl valkoviiniä tai kasvislientä (käytin fifty-fifty molempia)
2 rkl riisietikkaa (mitä lienee, käytin itse päärynällä maustettua balsamiviinietikkaa, Moskowitz ehdottaa myös omenaviinietikkaa tai punaviinietikkaa vaihtoehdoiksi riisille)
2 limen mehu
2 1/3 dl appelsiinimehua (ruokavieraamme oli allerginen appelsiinille, joten korvasin sen omenamehulla)
1/4 tl maustepippuria
Mustapippuria ja suolaa maun mukaan

Lisäksi tarvitset:

Noin 900 g tofua (ks. ohjeet tofun oikeaoppiseen käsittelyyn alla, itse luin nämä ohjeet vasta kun tofu oli uunissa...)
1 mango (älä laita tätä marinadiin kuten minä, koska en lukenut ohjetta tarpeeksi tarkasti, vaan säästä myöhemmäksi)
1 punainen paprika, suikaloitu (käytin itse vihreää, koska se on ainoa, mitä yleensä täällä saa luomuna)

Valmistele tofu:

Moskovitz ohjeistaa puristamaan tofusta aina nesteet pois ennen käyttöä. Näin se saa hyvän kiinteän koostumuksen. (En tajunnut tehdä tätä ja tofusta tuli ihan hyvää joskin vetistä ja löllöä.) Valuta tofusta vedet pois ja laita se puhtaan keittiöpyyhkeen tai muutaman talouspaperin väliin. Laita päälle painoksi esimerkiksi kovakantinen kirja. Kirjan päälle voit vielä pinota muutaman säilykepurkin. Anna tofun olla painon alla noin puoli tuntia ja käännä se ympäri ja anna sen olla vielä toinen puolituntinen painon alla.

Jos sinulla ei ole tuntia käytettävissäsi, pikaversio menee näin: Leikkaa tofu neljään palaan ja purista kutakin viipaletta hellästi käsiesi välissä. Tämän jälkeen kääri kukin pala pyyhkeisiin ja laita painojen alle noin kymmeneksi minuutiksi.

Tofuruokiin saat vaihtelua, jos leikkaat sen toisinaan muuhun muotoon kuin kuutioiksi tai ohuiksi viipaleiksi. Tätä ruokaa varten esimerkiksi voit tehdä kolmioita (isoja kolmioita saat leikkaamalla viipaleet kulmasta kulmaan ja pienempiä puolittamalla isot suorakaiteen muotoiset viipaleet ensin neliöiksi ja leikkaamalla kahteen osaan).

Valmista marinadi:

Mangon voi pilkkoa monella tapaa, mutta tässä Moskowitzin suosittelema ja minun hyväksi toteamani: Kuori mango kuorimaveitsellä. Leikkaa leikkuulaudalla hedelmäliha viipaleiksi siemenen leveää pintaa vasten ja tee sama mangon toisella puolella. Pilko sen jälkeen viipaleet paloiksi.

Esilämmitä keskikokoinen kattila keskilämmöllä. Lisää kattilaan öljy, valkosipuli, inkivääri ja jalapeno ja paista kevyesti 7 minuuttia. Varo polttamasta valkosipulia. Lisää kuutioidut mangot ja jatka kypsentämistä 5 minuuttia.

Lisää kattilaan vaahterasiirappi ja viini, peitä kannella ja anna hautua pienellä lämmöllä 35 minuuttia. Ota kansi pois ja hauduta vielä 5 minuuttia.

Lisää etikka, limen mehu, appelsiinimehu, maustepippuri, mustapippuri ja suola. Anna jäähtyä ja soseuta tehosekoittimessa tai sauvasekoittimella suoraan kattilassa.

Marinoi pilkottua tofua (josta on vesi puristettu pois) kannellisessa astiassa tai minigrip-pussissa jääkaapissa vähintään tunti ja enintään yön yli.

Paista tofu:

Lämmitä uuni noin 200 asteiseksi. Siirrä puolet marinadista syrjään. Levitä marinoidut tofupalat kerrokseksi suureen voideltuun vuokaan tai korkeareunaiselle uunipellille niin etteivät ne peitä toisiaan. Paista uunissa 20 minuuttia. Käännä tofupalat ja lisää marinadia. Sekoita paprikat ja jäljelle jäänyt paloiteltu mango loppumarinadiin, kääntele niitä niin, että ne ovat yltäpäältä marinadissa ja nostele palat uunivuokaan tofujen päälle, jätä kulhoon vielä marinadia. Paista vielä 15 minuuttia.

Lämmitä loppumarinadi pienessä kulhossa mikrossa tai kattilassa ja tarjoile se tofun kera, kukin syöjä voi lisätä sitä halutessaan tofujensa päälle. Tarjoile höyrytetyn parsan tai parsakaalin ja riisin kera (Moskowitz suosittelee jasimiiniriisiä, minä käytin kokojyväriisiä).

3 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Törmäsin tänne googlettelemalla tofun marinadeja. Hemmetin hyvän kuuloisia reseptejä! Olen itsekin sipuliton kasvissyöjä, tulen kokeilemaan varmaan näitä kaikkia :D

Sirpa Kaajakari kirjoitti...

Sipuliton kasvissyöjä, mahtavaa! On mjuuten vaikeaa joskus olla sipuliton kasvissyöjä, kun varsinkin kasvisruokiin laitetaan niin kovin usein sipulia. Ravintoloissa tuntuu, että sipuli lasketaan usein mausteeksi jota ei tarvitse edes mainita ruoan kuvauksessa. Tuo mangotofu on mahtavaa, suosittelen lämpimästi.

Sirpa Kaajakari kirjoitti...

Tämä toimi grillattuna erittäin hyvin. Suosittelen kuitenkin tekemään isompia palasia kuin uuniin laittaessa, on helpompaa grillata...