22.4.2010

Täydellinen Margarita

Kävimme pasadenalaisessa Vertical-viinibaarissa, missä varmaan loogista olisi valita lasillinen jotain paikan hyvistä huolella valituista viineistä, mutta olen iloinen, että dissasin viinit, koska maistoin tuona iltana täydellistä Margaritaa. Se maksoi 12 dollaria (plus juomarahat), mutta oli joka pennin arvoinen. Sitä ei oltu tehty valmiista esanssisista sekoituksista, vaan kolmesta puhtaasta raaka-aineesta: tequilasta, agave-siirapista (oli muuten vielä luomua) ja limestä. Ostin samat ainesosat kotiin, jotta voisin luoda saman täydellisyyden (agavea olen sittemmin käyttänyt moneen muuhunkin tarkoitukseen kuten limonaadiin, ks. edellinen postaus). Suhteita voi muokata oman makunsa mukaan, mutta tässä yhdistelmä, johon muutaman vikatikin jälkeen päädyin. Se ei ehkä ole vielä täydellinen, mutta melko hyvä. Kerrothan, jos löydät paremmat suhteet!

Margarita

1 osa tequilaa
1 osa (tai ihan naftisti vähemmän, jos pidät vähemmän makeasta) agave-siirappia
1,5 osaa limen mehua

Minun kohdallani nämä osat tällä kertaa tarkoittivat noin 0,4 dl tequilaa, 0,4 dl agavea ja puolitoista limeä.

Sekoita ja ravista jäiden kanssa. Voit laittaa lasiin suolareunan kastamalla sen ensin limen mehuun ja sitten suolaan. Kaada lasiin jäiden kanssa tai jäämurskan, jos haluat "frozen Margaritan".

16.4.2010

Limonaadi

 
Asiakas maksoi hieronnan oman puunsa sitruunoilla ja tein limonaadia. Käytin sokerin sijaan agave-siirappia.

Sitruunalimonaadi

5-6 sitruunan mehu (sekosin laskuissa)
5 dl vettä (tai kivennäisvettä, jos haluat poreilevan limonadin, käytin itse tavallista kraanavettä)
2 dl agave-siirappia
paljon jäitä

Laita ainekset suureen kannelliseen astiaan ja sekoita ravistamalla. Kaada kannuun tai laseihin. Nauti!

13.4.2010

Kuuma pinaatti-artisokkadippi

Essun ja lusikan ensimmäinen postaus oli Samettinen pinaattidippi. Olen nyt löytänyt sen voittajan, uunissa valmistettavan pinaatti-artisokkadipin. Tämä on niin hyvää, että se vie järjen, enkä nyt juurikaan liioittele. En muistanut kuvatakaan dippiä tästä syystä (järki meni) kahdella viime kerralla, kun sitä tein.

Kuuma pinaatti-artisokkadippi

200 g Philadelphia-tyyppistä maustamatonta tuorejuustoa (nosta huoneenlämpöön pehmenemään hyvissä ajoin)
Puoli desiä majoneesia
Desi Parmesania (puolet voi olla jotain muutakin juustoraastetta)
1-2 puristettua valkosipulin kynttä
1/2 tl basilikaa
ripaus chilirouhetta
suolaa ja pippuria
400 g artisokan sydämiä (käytin pakastettuja mutta säilötyt käyvät myös), valutettuna ja pilkottuna
1 dl pakastepinaattia, sulatettuna (tuore käy toki myös)
1 dl mozzarellajuustoa raasteena

Laita uuni lämpenemään 175 asteeseen. Voitele pieni uunivuoka (voi siis olla tosi pieni, käytin noin 20 x 20 senttistä ja olisi mahtunut pienempäänkin - tämä on dippi, sitä ei ole tarkoitus syödä lusikalla, vaikka haluaisin yleensä tehdä juuri niin).

Sekoita kulhossa tuorejuusto, majoneesi, parmesan, se toinen juustoraaste (säästä Mozzarella kuorrutukseksi), valkosipuli, basilika, suola ja pippuri. Hämmennä hellävaraisesti mukaan artisokat ja pinaatti.

Kaada seos vuokaan ja ripota päälle mozzarellaa.

Paista uunissa 25 minuuttia tai kunnes seos kuplii ja juusto on vähän ruskistunut. Anna jäähtyä hetken ja tarjoa lämpimänä maissilastujen kera. Dippi on hyvää vielä kylmänäkin ja jos maissilastut ovat siinä vaiheessa loppu, voit ottaa lusikan esiin.