7.10.2009

Parasta nyt, Hakaniemi

No niin, kesä on hoidettu, lapsi saatettu päiväkotiin, flunssat sairastettu ja työt taas aloitettu. Syksyn blogielämä saa minun osaltani alkaa Parasta nyt -postauksella ja pian on tulossa reseptejäkin. Olkaa hyvä, Parasta nyt Hakaniemi spesiaali! Tämä on omistettu kaikille ei-helsinkiläisille lukijoillemme.


Kuva Soppakeittiö

Legendaarinen Soppakeittiö Hakaniemen hallissa on aina täynnä, mutta odottelu kannattaa.


Kuva Deli Deli

Ranskalaisessa herkkukauppa Deli Delissä tuotteiden pakkaukset kilpailevat niiden makujen kanssa.

Hallissa on myös luomupuoti Satumarja, Lentävän lehmän juustoliike, perjantaisushimme luottokauppias Töölön kala, laajan valikoiman leipomoja ja se yksi herkkukauppa hallin keskivaiheilla, melkein Lentävää lehmää vastapäätä. Muistaako kukaan sen nimeä? Sinne oli juuri tullut myyntiin mahtavan näköisiä juures- ja hedelmälastuja. Hallia ei voi kylliksi ylistää.

Hakaniemen tori on kesällä vanhempien kalliolaisten olohuone. Osta tuoreita vihanneksia, yrttejä ja kukkia parvekkeelle ja villasukat ihanilta eläkeläisnaisilta. Älä unohda munkkikahveja. (No, et tietenkään unohda.) Joka kuun ensimmäinen sunnuntai torilla järjestetään markkinat.


Kuva Silvoplee

Torilta suuntaa Toiselle linjalle, josta löytyvät luomukauppa Ekolo
(Ekolosta saa muuten tilata viikottaisen luomukorin vihanneksia ja hedelmiä) ja elävän ravinnon Silvoplee.

Ja jos saan laajentaa Hakaniemi spesiaaliani vielä Kolmannelle linjalle, en voi olla mainitsematta thairavintola Lemon Grassia (Kolmas linja 12). En muista, milloin olisin viimeksi Suomessa saanut lounasrahoilleni samalla tavalla vastinetta. Lounaan hintaan kuuluu alkukeitto, pääruoka kolmesta vaihtoehdosta ja pieni jälkiruoka. Ruoka on herkullista ja todella tuoreen makuista, ja tarjoilu toimii tehokkaasti, vaikka pieni paikka on aina tupaten täynnä.

2.10.2009

Amerikkalaiset klassikot: Grilled cheese sandwich ja variaatioita



Varoitus! Tämä ruoka ei ole terveellistä nähnytkään! Liiallinen kulutus voi johtaa sydänkohtaukseen! (Amerikkalaiset ovat kuuluisia oikeusjuttujen pelossa tuotteisiin liimattavista varoitusteksteistä. Lue hauskoja varoituksia Wacky Warnings -sivuilta.)

Grillattu tai paistettu juustoleipä on kaikessa yksinkertaisuudessaan amerikkalainen klassikko. Lapseni rakastaa sulan juuston ja rapean leivän yhdistelmää, jota myydään jokaisessa kunnon amerikkalaisessa ravintolassa. Viisi dollaria leipäpalasta ja juustosta on aika paljon, joten päätin ryhtyä valmistamaan niitä kotona. Luulisi, että grilled cheese sandwichin tekemiseen ei reseptiä tarvita, mutta muutaman kärventyneen yrityksen jälkeen ryhdyin tutkimaan netistä niksejä tämän gourmetruoan valmistukseen. Tässä yksi tapa, joka on nyt vakiintunut meidän perheen suosikiksi.

Perusohje:

2 viipaletta paahtoleipää (käytän itse vain kokojyväleipää luodakseni illuusion terveellisyydestä)
2 viipaletta cheddar-juustoa
1-2 rkl voita



Laita paistinpannu (mielellään valurautainen) lämpenemään keskilämmölle. Opin kantapään kautta, että jos pannu on liian kuuma, leipä palaa ennen kuin juusto on sulanut ja tuloksena on hyvin surullinen juustoleipä. Sulata pannussa puolet voista. Laita juusto leipäviipaleiden väliin ja nosta se pannulle. Painele leipää paistinlastalla.



Kun leipä on ruskistunut, käännä se. Ennen kuin lasket leivän takaisin pannuun, lisää loppu voi ja anna sen sulaa. Leipä on valmis kun se on kullanruskea.



Vähän terveellisempiin variaatioihin voit lisätä ohuita tomaattiviipaleita, paahdettua paprikaa, paistettuja sieniä, erilaisia juustoja, sipulia tai oikeastaan ihan mitä vaan.

Onko joku amerikkalainen klassikkoruoka, jonka valmistuksen haluat oppia? Laita viestiä kommenttikenttään tai essujalusikka@gmail.com. Valitsen ehdotuksista kiinnostavimmat ja raportoin kokeiluistani blogissa.