22.5.2009

Mojito, varma kesän merkki


Mojito on yksi parhaista ja raikkaimmista kesädrinkeistä. Se on myös varma kesän merkki meidän perheessämme, ja kesällä tarkoitan tässä sitä hetkeä, jolloin vanhempieni terassilla tarkenee hytistä jossain talvitakkia vähemmässä varustuksessa ilman että sormet jäätyvät kiinni huurteiseen lasiin.

Mojito valmistuu näin:

ota korkea lasi, lime, kourallinen tuoretta minttua, ruokosokeria maun mukaan, jäämurskaa, 4 cl vaaleaa rommia ja soodavettä. Pilko lime lohkoiksi ja laita se lasiin mintun ja sokerin kera. Murskaa limeä, mintunlehtiä ja sokeria vaikka puukauhan varrella, jotta saat limestä mehua ja mintusta makua irti ja sokerin sulamaan. Lisää rommi, runsaasti jäämurskaa ja täytä lasi vielä soodavedellä.

18.5.2009

Muovailuvahaa

 

Teimme tänään muovailuvahaa. Käytin karamellivärin sijaan ohjeessa kirkkaanväristä ja keinotekoisen tuoksuista Kool-Aid lasten juomaa (jota en kyllä juottaisi lapselleni koskaan, mutta soveltuu hyvin monenlaiseen värjäykseen). Luonnollisena karamellivärinä voit käyttää esimerkiksi punajuuren tai pinaatin keitinlientä (korvaa sillä reseptissä vesi ja karamelliväri). Cream of tartar (en oikein tiedä mitä se on suomeksi) parantaa muovailuvahan koostumusta, muttei ole täysin välttämätön.

Muovailuvaha

2 1/3 dl vehnäjauhoja
2 1/3 dl lämmintä vettä
(2 tl cream of tartaria, mitä sitten lieneekään suomeksi)
1 tl ruokaöljyä
0,6 dl suolaa
karamelliväriä

Sekoita kaikki ainekset yhteen, lämmitä kattilassa koko ajan sekoittaen keskilämmöllä kunnes seos sakenee. Anna jäähtyä ja muovailuvaha on valmis käytettäväksi. Säilytä ilmatiiviissä rasiassa ja muovaile uudelleen ja uudelleen. Ei silti ehkä säily yhtä kauan kuin kaupan muovailuvahat.