31.8.2008

Perunasalaattia hurrikaania odotellessa

Osavaltiossamme Louisianassa on julistettu poikkeustila hurrikaani Gustavin lähestyessä Yhdysvaltain rannikkoa. Huomisen Labor Dayn aktiviteetit on peruttu, mutta tänään uskalletaan vielä varovasti juhlia. Olemme menossa grillijuhliin ja tein sinne viemisiksi suomalais-värimerellisen perunasalaatin ja grillattavaksi mangotofua, jonka reseptin taannoin laitoin blogiin. Valmistin sen viimeksi uunissa, mutta haluan kokeilla sitä myös grillattuna.

En laita perunasalaatin reseptiin määriä, koska lisäsin kaikki ainesosat käsivaralta. Teen perunasalaattia juhliin ja piknikeille usein tähteeksi jääneistä perunoista, jolloin muiden ainesten määrä ja lopullisen salaatin koko riippuu tietenkin siitä paljonko niitä sattuu olemaan. Kastikkeen suhteen ainoa neuvoni on, maistella välillä ja lisätä fiiliksen mukaan sitä mitä makunystyrät kaipaavat.

Perunasalaatti

keitettyjä perunoita kuutioina
suolakurkkua kuutioina
oliiveja
kapriksia
marinoitua fetaa (voit käyttää myös marinoimatonta fetaa, lisää silloin kastikkeeseen yrttejä ja valkosipulia halutessasi lisäämään makua)
(lisään joskus myös tuorekurkkua kuutioina)

kastike:
oliiviöljyä, jos marinointilientä ei ole tarpeeksi
sitruunan mehua
mustapippuria

Pilko perunat hieman lämpiminä, muistelen kuulleeni että kastikkeen maut imeytyvät silloin paremmin. Lisää perunoiden joukkoon kastike ja muut ainekset. Anna maustua jääkaapissa yön yli tai vähintään tunti.

PS. Hurrikaania odotellessa voi siemailla New Orleansin reseptillä tehtyjä Hurrikaani-drinkkejä, resepti löytyy esim. täältä. Mieheni huomautti, että hurrikaanin iskettyä hurrikaani-drinkin siemailu saattaa olla tosin vähän mautonta. Mutta odotellessa se voi keventää tunnelmaa.

28.8.2008

Suklainen sienikeitto



Koti-Suomessa taitaa olla sieniaika. Rakastan sienestämistä, mutta täällä Louisianassa, USA:ssa, emme ole käyneet sienessä sopivan metsän (ja jokamiehenoikeuden) puuttuessa. En tosin tiedä tunnistaisinko täkäläisiä sieniäkään. Ainoat näkemäni sienet kasvavat runsaiden elokuun sateiden villiinnyttäminä pihanurmikollamme.

Sienten kaipuussa tein sienikeittoa. Käytin keittoon herkullisia mutta hintavia portobello-sieniä ja lisänä edullisempia tuoreita herkkusieniä. Jos olisin Suomessa, kokeilisin suomalaisia metsäsieniä.

Suklainen sienikeitto

reilu litra sieniä
4 rkl oliiviöljyä
1,5-2 litraa kasvislientä
30 g tummaa suklaata raastettuna tai hyvin pieninä paloina
pippuria, suolaa ja timjamia (tuoretta jos on) maun mukaan

Öljyä sienet kulhossa ja paista ne uunipellillä 200 asteessa puolisen tuntia. Voit myös paistaa sienet pannussa.

Soseuta sienet kasvisliemen kera tehosekoittimessa (tai sauvasekoittimella suoraan kattilassa, nosta kattila ensin liedeltä). Siirrä sienimassa (takaisin) kattilaan.

Lämmitä seos lähelle kiehumispistettä ja lisää suklaa. Sekoita koko ajan, ettei suklaa pala pohjaan. Keitto on valmista, kun suklaa on kokonaan sulanut ja sekoittunut sienten joukkoon. Lisää mausteet ja tarjoile heti.

Voit halutessasi lisätä keiton päälle lautasella esimerkiksi nokareen kreikkalaista jogurttia tai smetanaa.

24.8.2008

Marinoitu feta


Kuvan purkin vein naapurille. Hän tuo meille aina luomutomaatteja puutarhastaan ja vastaleivottua leipää.

Saksalainen ystäväni täällä USA:ssa tekee aina marinoitua fetaa. Hän käyttää marinointiliemeen oliiviöljyä sekä todella runsaasti kuivattua oreganoa ja murskattua valkosipulia. Kokeilin reseptiä, mutta käytin kuivatun oreganon sijaan tuoretta oreganoa, rosmariinia ja basilikaa puutarhastani.

Marinoitu fetajuusto

fetaa
kuivattua oreganoa / tuoreita yrttejä
oliiviöljyä
valkosipulia

Valuta feta ja pilko kuutioiksi. Sekoita kuutiot kulhossa murskattujen valkosipulin kynsien ja yrttien kanssa. Jos käytät tuoreita yrttejä, pilko ne sekaan esimerkiksi saksilla. Kaada päälle hiukan oliiviöljyä ja anna maustua jääkaapissa ainakin tunnin ajan, mielellään seuraavaan päivään. Voit myös sekoittaa yrtit ja valkosipulin tilkkaan öljyä ja sekoittaa sen juustokuutioiden kanssa.

Jos haluat tehdä isomman satsin kerralla, laita juusto ja mausteet puhtaisiin (mielellään uunissa tai kiehuvassa vedessä desinfioituihin) lasipurkkeihin ja kaada päälle öljyä niin paljon, että juustopalat peittyvät kokonaan. Näin juusto voi säilyä hyvin parikin kuukautta.

Syö marinoitua fetaa sellaisenaan tai lisää salaattiin. Marinoidut fetakuutiot ovat myös mainio lisä seisovaan juhlapöytään.