25.5.2008

Kaksi kukkakaaliruokaa

Ostin kahdella dollarilla kaksi isoa luomukukkakaalia, joiden parasta ennen -päiväys oli käsillä. Tein perunoiden kera syötäväksi gratinoitua kukkakaalia. Resepti ei ole omani ja siitä löytyy varmaankin monta eri versiota. Opin reseptin englantilaiselta kokilta vuosia sitten. Ruoan etuna on nopeus, helppous ja herkullisuus. En mittaa aineksia, joten olen reseptiä varten arvioinut ne, enkä siis ole aivan varma, ovatko ne tismalleen oikein.

 

Gratinoitu kukkakaali

1 kukkakaali
noin 3 dl maitoa (tavallista, soijamaitoa, kauramaitoa tms.)
noin 1 dl vettä tai kasvislientä (voit käyttää myös kukkakaalien keitinlientä)
noin 3 rkl vehnäjauhoja
öljyä, voita tai margariinia
muskottipähkinää tai valkopippuria
suolaa
juustoraastetta

Keitä kukkakaali kokonaisena tai paloina muutama minuutti puolikypsiksi.

Valmista sillä välin valkokastike. Valkokastikkeen voi varmaan tehdä monella tavalla. Itse olen jostain syystä päätynyt valmistamaan sen niin, että sekoitan öljyä tai muuta sulaa rasvaa ja jauhot kattilassa. Lisään sitten vähitellen seosta vispaten veden ja maidon. Kun sitä vispaa kiivaasti, paakkuja ei tule. Lisää mausteet ja hiukan juustoraastetta.

Voitele uunivuoka, laita kaali vuokaan ja kaada kastike päälle. Ripottele pinnalle juustoraastetta. Paista 200 asteessa kunnes pinta on hiukan ruskistunut. Tarjoa perunoiden tai riisin ja salaatin kanssa.

Kukkakaalikeitto

Toinen erinomainen kukkakaaliruoka on vuohenjuustolla maustettu keitto. Söin sellaista joskus joissain juhlissa ja olen sen jälkeen yrittänyt jäljitellä sitä omassa keittiössäni. Tarjosin keittoa kerran eräälle päivällisvieraanamme olleelle ranskalaiselle herkkusuulle ja hän ihastui siihen niin että pyysi reseptiä. En koskaan mittaa aineksia, joten annoin summittaiset ohjeet. Kysyin myöhemmin, miten keitto oli onnistunut. Ranskalainen puisteli murheellisena päätään ja kertoi keiton epäonnistuneen. En tiedä mikä meni vikaan. Olennaista keiton onnistumisen kannaalta on, että maistelet keittoa ja lisäät juustoa, kermaa tai mausteita makuhermojesi ohjaamina.

vettä / kasvislientä
1 kukkakaali (voit myös halutessasi lisätä joukkoon parsakaalia)
vuohenjuustoa
kermaa
valkopippuria
jos et laita kasvisliemikuutiota tai kasvislientä, voit myös lisätä suolaa ja esim. persiljaa mausteeksi

Keitä kukkakaali paloina kypsäksi. Lisää juusto, mausteet ja kerma. Soseuta sauvasekoittimella ja kiehauta. Tarjoile keiton kanssa hyvää leipää.

13.5.2008

Äitienpäivän piknik amerikkalaiseen tapaan


Vietimme äitienpäivää amerikkalaisittain puistossa järven rannalla hampurilaisia grillaten ja uiden. Auton saa parkkiin tietenkin heti grillipaikan viereen. Amerikkalaisperheet toivat piknikeilleen kilotolkulla lihaa, kokoontaitettavia tuoleja ja rantalentopalloverkkoja. Meidän varustelutasomme oli tähän verrattuna melko vaatimaton, mutta meidän tarpeisiimme riittävä.

Kylmälaukkuumme oli pakattu kasvishampurilaisia varten:

Seesaminsiemenillä kuorrutettuja hampurilaissämpylöitä
Soijapihvejä (voit toki korvata soijapihvin millä tahansa muulla pihvillä)
Ananasrenkaita
Jäävuorisalaattia
Ketsuppia
Hampurilaiskastiketta
Suolakurkkuviipaleita
Juustoa (cheddaria)

Tomaattiviipaleet ja sinapin unohdimme kotiin. Hiilet, sytytysaineen ja tulitikut muistimme sentään. Kahvitermoksesta oli epäselvyyttä pakkaajien kesken, joten se jäi myös kotiin.

Paistoimme pihvit ja ananakset grillissä ja lämmitimme leivät. Sitten pinosimme ne lisukkeiden kera hampurilaisiksi. Perheen pienin kelpuutti hampurilaiseensa leipien väliin vain pihvin, ketsuppia, juustoa ja suolakurkkuja. Palanpainikkeeksi oli poreilevaa kirsikkajuomaa ja jälkiruoaksi kaupan suklaakakkua.

5.5.2008

Serenadi tofulle (mango-inkivääri-tofu)



Tämä hurmaava resepti on amerikkalaisesta keittokirjasta Vegan with a Vengeance. Kirjan tekijä on Isa Chandra Moskowitz, vegaanikokki ja yksi Post Punk Kitchen televisio-ohjelman juontajista. Resepti sisältää myös vinkkejä mangon pilkkomiseen ja tofun oikeaoppiseen käsittelyyn.

Mango-inkivääri-tofu

Valitse mangoja, jotka ovat kypsiä, mutteivät ylikypsiä. Kun painat mangon pintaa, se antaa periksi vain hiukan. Määrät reseptissä voivat kuulostaa erikoisilta, koska olen muuntanut ne amerikkalaisista mittayksiköistä (esim. 1 cup on 2,36 desilitraa ja näin ollen olen muuntanut esimerkiksi 1/4 cupin "reiluksi 0,5 desilitraksi".)

Marinadi tofulle:

2 tl maapähkinäöljyä (minulla ei ollut tätä, joten käytin seesamiöljyä)
3 valkosipulinkynttä
Reilu 0,5 dl tuoretta inkivääriä, karkeasti pilkottuna
1 jalapenopaprika (poista siemenet ja pilko)
2 suurta mangoa, kuorittuna ja karkeasti pilkottuna
Reilu 0,5 dl vaahterasiirappia
2 1/3 dl valkoviiniä tai kasvislientä (käytin fifty-fifty molempia)
2 rkl riisietikkaa (mitä lienee, käytin itse päärynällä maustettua balsamiviinietikkaa, Moskowitz ehdottaa myös omenaviinietikkaa tai punaviinietikkaa vaihtoehdoiksi riisille)
2 limen mehu
2 1/3 dl appelsiinimehua (ruokavieraamme oli allerginen appelsiinille, joten korvasin sen omenamehulla)
1/4 tl maustepippuria
Mustapippuria ja suolaa maun mukaan

Lisäksi tarvitset:

Noin 900 g tofua (ks. ohjeet tofun oikeaoppiseen käsittelyyn alla, itse luin nämä ohjeet vasta kun tofu oli uunissa...)
1 mango (älä laita tätä marinadiin kuten minä, koska en lukenut ohjetta tarpeeksi tarkasti, vaan säästä myöhemmäksi)
1 punainen paprika, suikaloitu (käytin itse vihreää, koska se on ainoa, mitä yleensä täällä saa luomuna)

Valmistele tofu:

Moskovitz ohjeistaa puristamaan tofusta aina nesteet pois ennen käyttöä. Näin se saa hyvän kiinteän koostumuksen. (En tajunnut tehdä tätä ja tofusta tuli ihan hyvää joskin vetistä ja löllöä.) Valuta tofusta vedet pois ja laita se puhtaan keittiöpyyhkeen tai muutaman talouspaperin väliin. Laita päälle painoksi esimerkiksi kovakantinen kirja. Kirjan päälle voit vielä pinota muutaman säilykepurkin. Anna tofun olla painon alla noin puoli tuntia ja käännä se ympäri ja anna sen olla vielä toinen puolituntinen painon alla.

Jos sinulla ei ole tuntia käytettävissäsi, pikaversio menee näin: Leikkaa tofu neljään palaan ja purista kutakin viipaletta hellästi käsiesi välissä. Tämän jälkeen kääri kukin pala pyyhkeisiin ja laita painojen alle noin kymmeneksi minuutiksi.

Tofuruokiin saat vaihtelua, jos leikkaat sen toisinaan muuhun muotoon kuin kuutioiksi tai ohuiksi viipaleiksi. Tätä ruokaa varten esimerkiksi voit tehdä kolmioita (isoja kolmioita saat leikkaamalla viipaleet kulmasta kulmaan ja pienempiä puolittamalla isot suorakaiteen muotoiset viipaleet ensin neliöiksi ja leikkaamalla kahteen osaan).

Valmista marinadi:

Mangon voi pilkkoa monella tapaa, mutta tässä Moskowitzin suosittelema ja minun hyväksi toteamani: Kuori mango kuorimaveitsellä. Leikkaa leikkuulaudalla hedelmäliha viipaleiksi siemenen leveää pintaa vasten ja tee sama mangon toisella puolella. Pilko sen jälkeen viipaleet paloiksi.

Esilämmitä keskikokoinen kattila keskilämmöllä. Lisää kattilaan öljy, valkosipuli, inkivääri ja jalapeno ja paista kevyesti 7 minuuttia. Varo polttamasta valkosipulia. Lisää kuutioidut mangot ja jatka kypsentämistä 5 minuuttia.

Lisää kattilaan vaahterasiirappi ja viini, peitä kannella ja anna hautua pienellä lämmöllä 35 minuuttia. Ota kansi pois ja hauduta vielä 5 minuuttia.

Lisää etikka, limen mehu, appelsiinimehu, maustepippuri, mustapippuri ja suola. Anna jäähtyä ja soseuta tehosekoittimessa tai sauvasekoittimella suoraan kattilassa.

Marinoi pilkottua tofua (josta on vesi puristettu pois) kannellisessa astiassa tai minigrip-pussissa jääkaapissa vähintään tunti ja enintään yön yli.

Paista tofu:

Lämmitä uuni noin 200 asteiseksi. Siirrä puolet marinadista syrjään. Levitä marinoidut tofupalat kerrokseksi suureen voideltuun vuokaan tai korkeareunaiselle uunipellille niin etteivät ne peitä toisiaan. Paista uunissa 20 minuuttia. Käännä tofupalat ja lisää marinadia. Sekoita paprikat ja jäljelle jäänyt paloiteltu mango loppumarinadiin, kääntele niitä niin, että ne ovat yltäpäältä marinadissa ja nostele palat uunivuokaan tofujen päälle, jätä kulhoon vielä marinadia. Paista vielä 15 minuuttia.

Lämmitä loppumarinadi pienessä kulhossa mikrossa tai kattilassa ja tarjoile se tofun kera, kukin syöjä voi lisätä sitä halutessaan tofujensa päälle. Tarjoile höyrytetyn parsan tai parsakaalin ja riisin kera (Moskowitz suosittelee jasimiiniriisiä, minä käytin kokojyväriisiä).